Summering etapp 12

För två veckor sedan lämnade vi Máze där vi hämtat upp vår sista depå för att påbörja vår sista etapp på turen. Under denna etapp skulle det visa sig att flexibilitet i ruttplaneringen och tillgång till ”rullepulk” skulle bli avgörande för vidare framkomlighet.

Den 11 maj vandrade vi iväg från Máze i vårsolen med pulkan på hjul. Vi passerade över Altaälven på bron i byn. Älven som på 70-talet kunde ha dränkt hela samhället om norska statens kraftverksplaner realiserats till fullo. Vägen upp på fjället från dalen blev i början lite bökig. Ingen snö och ingen väg. Blev någon repa i pulkan. Väl uppe på höjden var det dock gott om snö.
Midnattssol  Foto:David Erixon

Midnattssol
Foto:David Erixon

Vårens ankomst med plusgrader dygnet runt började nu påverka snön så pass mycket att vår framfart över fjället försvårades. Planen var att färdas norrut genom Stabbursdalen ner till orten Olderfjord vid Porsangerfjorden. Men det slutade med att vi fick ta oss österut, via en farbar skoterled, ner till vägen för att nyttja den istället. Att få färdas till fjälls är det vi egentligen vill men här blev det en omöjlighet. Men tack vare flexibilitet i planeringen och ”rullepulken” kunde vi ta oss vidare mot Nordkap. Vi trodde nog att vår sista skiddag var gjord men det visade sig att vi åter skulle få skida i två dagar, de två sista.
Att få delta i festligheterna på 17 maj var en trevlig upplevelse. I Lakselv var stämningen god bland folket och två svenskar på skidtur fick vara med i firandet. Det blev gudstjänst, tårtbuffé i sporthallen, parad genom samhället och många trevliga samtal. Sonja som vi träffade utanför kyrkan tog hand om oss tillsammans med sin kompis Britt.
Färden vidare norrut företogs på vägen. Landskapet vid kusten är spektakulärt. Havet möter fjället utan något där i mellan. Klippor som störtar lodrätt ner i det stora blå. Det bästa av två världar tillsammans i en storslagen helhet. Betande renar ett stenkast från tumlare som simmar i havet. Vi har även skådat havsörn, storskarv, trut, fiskmåsar och andra fåglar som hör havet till. Att få vandra utmed havet har verkligen kryddat hela upplevelsen av denna tur.
Var sak har sin tid, så även vintern och denna tur. Slutet närmar sig och plötsligt är nästa steg det sista.
Nedan finns bilder från etappen. Klicka på någon av bilderna för att starta ett bildspel!
/Niclas
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s