Sista steget är taget!

Dag 139. 23 maj. Jalgavarri – Nordkap 7km 307 möh

Om livet vore ett pärlhalsband skulle varje dag vara en enskild pärla i raden. En ny rund, vit och skinande pärla adderas för var dag som går. Låter man halsbandet löpa genom fingrarna känns många pärlor lika och vid en anblick upplevs dem som stöpta i samma form. Så kan även dagarna i livet ibland vara. Den ena dagen är den andra lik. Dom staplas på rad och kan vid en återblick vara svåra att skilja från varandra. Men plötsligt träs det på en pärla som sticker ut från de övriga. En svart fyrkantig bland de runda vita. Den här dagen är verkligen en dag som sticker ut. Något att minnas.

När vi vaknade i tältet på morgonen var det varmt. Jag hade nog redan vid fyratiden på morgonen sparkat av mig sovsäcken. Midnattssolen hjälper till att hålla värmen uppe. För några månader sedan var det inte tänkbart att vistas utanför sovsäcken mer än nödvändigt då temperaturen visade stadigt blå grader.

Efter en kort skidtur på ett par kilometer var vi åter ute på vägen för att promenera med våra rullande pulkor de sista kilometrarna till Nordkap. Även om det bara blev en kort skidtur så var det magiskt att åter få åka skidor efter de senaste dagarnas promenerande. Sommaren och allt den har att erbjuda är välkommet men jag misströstar inte när de första flingorna åter faller om några månader.

20130523-200549.jpg
Plötsligt kom vi till en stor blå skylt. Den förkunnade att endast 500 metet återstod till Nordkap. Overkligt. 500 meter kvar. Det kändes så plötsligt. Fast datumet på klockan visade 23 maj. Dagen vi beräknat att komma fram. Slutet på turen var nära och oundvikligt.

20130523-200638.jpg
När vi så tillslut tog det sista steget på turen möttes vi av mina underbara föräldrar Mats och Christina som kört hela vägen från Sundborn för att hämta hem oss. Mellan sig höll de ett stort plakat med texten ”Välkomna” och en flaska champagne. Känslostormen är total. Glädjen att åter få krama om mina föräldrar trängs med stoltheten att faktiskt ha genomfört en riktigt lång skidtur. Men det finns också en känsla av vemod över att turen är slut. Hade det stått en cykel med mitt namn på med destination Lindesnes hade jag nog inte tvekat att ta den. Turlivet är speciellt.

20130523-200744.jpg
Nu sitter vi i bilen som rullar söderut. Utanför fönstret passerar kända platser som vi passerat under vår färd. Världen utanför upplever jag som komprimerad genom bilrutan. Den sträcka som tog oss flera dagar att passera far vi nu förbi på ett ögonblick. Ibland är det skönt att färdas fort, men risken är att upplevelser går en förbi.

Även om varje dag är en vacker och unik pärla i raden av många borde vi kanske ibland anstränga oss mer för att tillföra en som sticker ut. En svart fyrkantig bland de vita runda. Men de vita runda pärlorna behövs också för utan dem skulle de svarta fyrkantiga sakna sin betydelse och inte upplevas som extra minnesvärda.

Hemsidan kommer uppdateras ytterligare en tid. Så länge vi tycker det finns något intressant att berätta i anslutning till turen. Redan under morgondagen hoppas vi kunna dela med oss av fler bilder från den sista etappen.

Allt väl!

/Niclas

Annonser

40 thoughts on “Sista steget är taget!

 1. Gratulerer med gjennomført tur! Har vært utrolig spennende å følge med dere gjennom bloggen, og jeg håper dere begge fortsetter å fortelle i bloggform om andre turer, dere skriver bra og er flinke til å formidle følelser, opplevelser og hverdag.

  • Vi kommer att fortsätta uppdatera hemsidan så fort vi tycker det finns något intressant att förmedla i anslutning till turen. Bilder från sista etappen kommer så fort som möjligt!

   Nu smider vi nya planer för kommande vintrar och vill gärna fortsätta att berätta om dem!

   /Niclas

   • Ni avslutar er tur och våran börjar den 19 juni i Fatmomakke och slutar vid Treriksröset omkring den 19 augusti.

    Inte lika länge eller lika långt som ni men ett äventyr blir det både med vandringen och filminspelningen!
    Ha en härlig sommar och tack än en gång för inspirerande läsning om er färd!
    Hälsningar Pia Johansson (www.piazzafilm.se)

 2. Grattis och stort tack David och Niklas… för alla fina bilder och Era fyndiga och beskrivande dagsrapporter, det har blivit ett måste att varje dag kolla in Er !!
  Henrik o Marianne

 3. Snyggt skidat! Tack för uppdateringarna och inspirationen.

  Bra jobb med skylt och champange Mats och Kristina:)

 4. Grattis till fullföljd Norge på langs. Det har varit ett nöje att följa er och era berättelser ! Har sagt det förut men ni skulle bli författare , krönikörer eller nått sånt. När man läst ett par rader märker man vem som skriver utan att titta längst ner! Men ni är lika bra båda två på att fängsla oss ! Men vad ska vi followers göra nu då har ni tänkt! Har provätit på Hyttstugan idag och jag lovar att det funkar fortfarande. Välkommen hem ! Med vänlig hälsning, Dödgrävarn i Sundborn

  • Hej Henrik!

   Tack för fina ord! Vi kommer att fortsätta uppdatera när det finns något intressant att berätta angående turen. Sen kommer det ju fler i vintrar framöver med möjlighet till nya turer.

   /Niclas

 5. Ni är för bra ni två! Tack för alla tankeväckande funderingar. Ta det nu lugnt och varsamt med att komma in i den ”vanliga” lunken. Kommer sakna detta goda läsandet på kvällskvisten. Mvh Ingemar på ön.

  • Hej Ingemar!

   Tack för att du varit med oss under turen! Vi acklimatiserar oss till det ”vanliga” livet genom att spendera hela sommaren till fjälls.

   Ha en skön sommar där ute på ön!

   /Niclas

 6. Varmaste Gratulationer! Vilken tur Ni gjort! Tack för allt fint och spännande vi fått läsa!
  Kram / Lisa o Stefan

 7. Gratulerer til dere begge. Det har vært en glede å følge med dere på turen og jeg kommer til å savne daglige oppdateringer. Dere er inspirerende.

  • Hej Geirr!

   Vi vill gärna inspirera alla som läser att göra egna utomhusvistelser. Oavsett om det handlar om en skogspromenad i närområdet eller en långtur på fjället.

   Hoppas du får en skön sommar med många härliga möten med naturen!

   /Niclas

 8. Stort grattis till er båda. Har varit riktigt kul att följa med er på detta äventyr. Är det dags för Finland nästa gång då? 🙂

  • Hej Per!

   Vi har hört rykten om en skidtävling som sträcker sig genom hela Finland från syd till nord. Men så länge nöjer vi oss med att ha gjort Finland på tvärs.

   /Niclas

 9. Kul och grattis – efter att ha träffat på er i Tjäckta så har jag kollat in er lite då och då för att se hur det går! En bedrift! Känn er stolta. Hälsningar hon med skavsåren

  • Hej Anna!

   Tack för trevligt sällskap och samtal. Du är sannerligen en positiv människa som var så glad trots dina minst sagt rejäla skav.

   Ha en fin sommar!

   /Niclas

 10. Stort Grattis grabbar! Har varit härligt att följa er, blir lite tomt här med. Vi ses framöver! Ha det gott! /Lars

 11. Har med stort nöje följt er på bloggen. Grattis till en fin prestation. Känner på mig att det snart är något nytt på gång för er. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s