På skidor till Knivskjelodden

Dag 138. 22 maj Skipsfjord -Jalgavarri 20 km 320 möh

Idag har vi fått åka skidor igen, tjoho! Så härligt!

20130522-234203.jpg
Vi startar dagen med rullepulk i strålande sol och säkert 10 grader redan kl 7.30 när vi drar iväg, vilket väder. Inleder med en tre kilometer lång uppförsbacke som slingrar sig uppför fjället i snirkliga serpentiner. När vi kommer till backens krön på 250 meter över havet så ligger det gott om snö utmed vägen och det hade gått utmärkt att skida. Vägen vänder dock ner för fjället på direkten så det är ingen idé att byta för bara någon kilometer. Lagom som vi kommit ner nästan till havsnivå igen så vänder vägen åter uppåt, denna gång mot Nordkapplatån. Här finns det också gott om snö så nu tar vi på oss skidorna och åker någon kilometer in från vägen och slår läger med utsikt mot havet i norr så att vi ska kunna se midnattssolen.

20130522-234318.jpg
Vi äter en sen lunch och beger oss sedan ut på en eftermiddagstur. Målet för turen är den spetsiga udden Knivskjelodden. Utöver att vara mycket vacker så ligger den dessutom cirka 1,4 km längre norrut än Nordkap. Något som gör den extra intressant att besöka. Ska försöka redogöra för det här med nordligaste punkten så här kommer lite hårklyveri. Nordkap är som sagt målet för vår tur men i vår ambition att resa genom Norge från syd till nord så vill vi så klart även besöka den nordligaste punkten. Värt att nämna är att både Nordkap och Knivsjelodden ligger på ön Magerøya. Den nordligaste punkten på fastlandet heter Kinnarodden och ligger ett antal mil österut. Men eftersom vi kan ta oss hela vägen hit till fots så känns det som ett naturligt slutmål. Väljer man att alltså räkna med kustnära öar och skär så är detta inte bara Norges utan hela kontinentaleuropas nordligaste punkt med sina N 71 11′ 08″. Själva Nordkap är väldigt lättillgängligt med bil och har väl därför blivit ett populärt besöksmål. Varje år kommer över 200 000 besökare för att njuta av det vackra landskapet och midnattssolen.

Vi kan åka skidor nästan hälften av de 8 kilometrarna som vi har enkel väg till Knivskjellodden. Solen värmer, det går svagt utför och glider bra. Sist vi skidade var det på så kallad rutten snö. Snö full av luft och vatten som inte alls bär upp en skidåkare. När det dock varit plusgrader en längre period så dräneras snön på vatten och kvar blir liksom kompakt snö. Detta kallar fjällfolket för det andra föret och nu kan man ta sig fram över vidderna igen. Om du till exempel vandrat sommartid och stött på ett snöfält så vet du att det går utmärkt att gå på utan att sjunka igenom.

20130522-235335.jpg
Vi tar av oss skidorna och går sista hälften till fots. Det är en så fantastisk kväll att jag knappt tror det är sant. Solen steker så att det känns som en sommardag på fjället. Havet ligger stilla förutom lite små dyningar som sakta rullar in och skapar en härlig bakgrundsmusik. Vi får på håll skåda de mäktiga klipporna som resor sig upp till Nordkapplatån. Vi sitter en lång stund ute på udden innan vi till slut börjar röra oss tillbaka mot tältet.

När vi kommer tillbaka till snön har den fått en krispig yta och det är en ren fröjd att skida fram. Trots att klockan är mycket värmer solen fortfarande. Jag myser, renarna går och myser, riporna sitter på stenar och myser och ljungpiparna uppvaktar varandra och myser.

Skulle jag regisserat denna turen likt en film så skulle jag lagt in en sådan här magisk sista kväll. Det känns verkligen för bra för att vara sant!

20130522-234400.jpg
Så här ser det ut nu kl 23:30 när jag tittar ut genom tältet. Vi har första parket till nattens föreställning. Sov gott!

/David

Annonser

6 thoughts on “På skidor till Knivskjelodden

 1. Vilken underbar dag ni måste ha haft, det verkar helt fantastiskt. Njuut!!!! Vilka läckra bilder vi får se. Rakel

 2. hejjahejja! Det ser supervackert ut, det verkar som att ni har det bra. Snart framme?

  • Hej på er!

   Nu har vi kommit fram efter 253 mil och 139 dagar. Vi har haft det superbra!

   Kommer det någon bild från er vintertur på vår Facebook?

   Ha det bra!

   /Niclas

 3. Intressant med den mest norra udden, har undrat lite när jag sett på kartan om Nordkap verkligen var det. Härligt att ni fick åka lite mer skidor och en sån fin sista kväll. Det har varit väldigt kul att följa er på resan. Ha en fin sommar! /JPT-Ulrika

  • Nordkap ligger faktiskt hela 1,4 km längre söderut. Så din notering är korrekt!

   Det var verkligen fantastiskt att få stå på skidor igen!

   /Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s