Parad, tårta och flaggviftning

Dag 133. 17 maj. Lakselv – Gåradak 28,7 km 32 Möh

Den 17 maj kan i Sverige och resten av världen vara vilken oansenlig fredag som helst. Men i Norge är 17 maj en högtidsdag oavsett om den infaller på en torsdag, lördag eller någon annan av veckans dagar. Det är nämligen, som bekant, Norges nationaldag. Då hälsar man på varandra med frasen: ”Gratulerer med dagen”.

Vi ville gärna uppleva ett firande av 17 maj så därför bestämde vi oss att stanna kvar i Lakselv, som är Porsanger kommuns största samhälle, under förmiddagen för att delta i festligheterna.

20130517-234756.jpg
Vi började med att besöka kyrkan som ligger mitt i samhället för att delta på gudstjänsten. Vi var varmt välkomna trots att vi var svenskar och trots att jag i all hast lyckats med bedriften att ”kärringknäppa” skjortan (när den är snedknäppt så att knapparna inte matchar hålen). Men det märkte jag först efter gudstjänsten när vi stod ute i solen och samtalade med prästen Egil och flera andra besökare. Väldigt mycket trevligt folk. Sonja, som dagen till ära var klädd i den vackra Lakselvsdräkten, tog mig och David under sina vingar och guidade oss med stabil hand genom resten av firandet. Det kändes tryggt att ha Sonja att luta sig mot.

20130517-235246.jpg
Många av psalmerna som sjöngs var väldigt vackra. De nationalromantiska inslagen i form av idealiserandet av den norska naturen med dess höga fjäll och djupa fjordar tilltalar en person som är ute och går Norge på langs. De tilltalade i alla fall mig som har så mycket färska naturupplevelser på näthinnan. I Norge är man stolt över sin naturskatt och de flesta har vett att låta den berika livet, med förstånd och med naturens bästa för ögonen.

20130517-234904.jpg
Efter gudstjänsten begav vi oss ett stenkast bort till Porsangerhallen som är en stor idrottshall med konstgräsfotbollsplaner. Där väntade en enorm tårtbuffé. Garneringen hyllade på olika sätt det norska samfundet. Det blev en trevliga fikastund och Sonjas väninna Britt anslöt.

20130517-235014.jpg
På 17 maj är det tradition med parad genom samhället. Klockan 12.00 var tåget uppställt utanför idrottshallen. Lite ”Riokänsla” började infinna sig hos mig. I spetsen gick polismästaren och anförde tåget tätt följd av flaggbärare, kommunens ordförande, musikkåren samt andra föreningar, lag, organisationer och privatpersoner. Fler personer i tåget än åskådare. Så medryckande att även jag och David hamnade däri tillsammans med Sonja och Britt. Efter en vända i samhället avslutades det hela med tal och kransläggning på minnesstenen av de stupade från Lakselv i Andra världskriget.

Den samlade känslan efter upplevelsen av att få delta i ett 17 majfirande är enormt positiv. Glädje och god stämning över generationsgränserna präglade dagen. Till och med över nationsgränserna då två vilsna svenskar med pulkor på hjul och skidpjäxor på fötterna bjöds in i gemenskapen med öppna armar. Det finns alltså inga negativa nationalistiska element i firandet, utan enbart en stolthet över att få leva i detta vackra land och att få dela det med andra.

Dagens tur har gått norrut längs med E6:an på Porsangerfjordens västra strand. Det känns onekligen lite speciellt att åter vandra längs kusten med hav i blickfånget, som vi gjorde under turens första dag. Som att cirkeln håller på att slutas.

Gratulerer med dagen Norge!

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s