En riktigt utmanande dag

Dag 130. 14 maj. Leavnnjašjavri- Skoganvarre 32,5 km 70 möh

De sista veckorna har vi mestadels haft det ganska lätt. Inte så långa etapper och snabbt före. Idag har vi dock åter fått kämpa lite, ganska ordentligt faktiskt för att vara ärlig.

Vår vana trogen hade vi ställt klockan tidigt, kl 03, för att få skarföre. Har dock varit vaken flera gånger innan dess för att det blåser och skakar i tältet. Vaknade till och med av att det snöade i ansiktet en gång. Det visade sig yra in på ett ställe under tältduken och jag får gå upp och skotta på utifrån så att inte hela absiden ska fyllas. När klockan ringer snöar det fortfarande ute och det är dessutom blötsnö och blåser en kraftig motvind. Vi bestämmer oss för att avvakta till 05.30 för att se om det kanske lugnar sig med nederbörden. Det gör det inte så vi får klä oss ordentligt. Vi går rakt emot vinden och täcks av ett lager blötsnö som tränger in överallt. Riktigt obehagligt.

Efter två timmar upphör tack och lov nederbörden men vinden fortsätter och hjälper till att torka upp kläderna på kroppen.

20130515-001740.jpg
Dagens andra och riktigt stora utmaning blir att ta sig de cirka 10 kilometrarna från platsen där snön tar slut till platsen där det börjar riktig väg och vi kan använda rullepulken. Vi baxar pulkorna över stock och sten. Släpar dom över sugande myrar och plågar dom längs med steniga, kuperade traktorstigar. Ibland hittar vi någon meterlång snöfläck men mestadels är det barmark. Vi bestämmer oss att vi ska gå hela vägen till E6 och får komma fram när helst det blir. Det blir till att ta ett steg i taget och fylla på energi med jämna mellanrum. Det går inte snabbt men vi kommer framåt och till slut når vi E6:an och får dessutom syn på en camping.

20130515-001755.jpg
Nu är jag nyduschad, torr, varm och mätt. Jag sitter på sängkanten och mår som en liten prins. Just när snön var som blötast eller myren som tyngst var det inte roligt. Jag vet ju dock att om jag inte varit med om de sakerna tidigare idag så skulle jag inte njuta så mycket som jag gör nu. Det är bara att konstatera och med den vetskapen i bakhuvudet så går det lättare att bita ihop när det är tungt.

/David

Annonser

2 thoughts on “En riktigt utmanande dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s