Delvis ny rutt

Dag 129. 13 maj. Øvrevannet – Leavnnjašjávri 30,8km 453möh

Mildvädret fortsätter. Inte så konstigt kanske. Det är ändå 13:e maj idag. På grund av väderförhållandena väljer vi att lägga om vår rutt något. Istället för att korsa Stabbursdalen i huvudsak nordlig riktning upp till kusten och samhället Oldrefjord väljer vi att gå i östlig riktning och komma till Porsangerfjorden och samhället Lakselv. Hit går det en skoterled och på den är snön välpackad och hållbar nog för skidåkning. Utanför leden är den inte det. Från Laxelv vandrar vi längs E6:an och kusten norrut till Oldrefjord för att sedan ta oss vidare till Magerøya och Nordkap.

Detta är som sagt inte vår ursprungliga plan. I den har vi haft som ambition att skida till fjälls så mycket som möjligt. Men vi har haft en alternativ plan ifall det blir mildväder. I dagsläget, efter rådande förutsättningar, känns det väldigt bra att alternativet med skoterled till Lakselv finns.

20130514-173932.jpg
Men vi har ändå fått ta del av Stabbursdalen och dess nationalpark, om än bara nosat lite i utkanten. Nationalparken inrättades redan 1970 men utvidgades 2002 från 96 kvadratkilometer till 747 kvadratkilometer. Området innehåller förutom mängder av spår från den senaste istiden även världens nordligaste furuskog. I dessa havsnära fjäll verkar havsörnen (enligt vår bedömning) trivas. Vi har vid flera tillfällen under dagen fått se denna mäktiga fågel på nära håll.

20130514-174023.jpg
Under dagens tur har åter känslan av vinter till viss del åter infunnit sig. Minusgraderna saknas men det har blåst en hel del och även snöat under stora delar av dagen.

/Niclas

Annonser

2 thoughts on “Delvis ny rutt

 1. ”Man tror den är kall, men om man gör ett snöhus av den blir den varm. Man tycker den är vit, men ibland blir den skär, och ibland blå. Den kan vara det mjukaste av allting och den kan vara hårdare än sten. Ingenting är säkert.”

  (Too-ticki berättar för Mumintrollet om snön – i Trollvinter)

  Lycka till på sista biten upp till Nordkap!

  • Tackar!

   Så sant som det är sagt och det är ju lite det som är charmen. Att det kan ändra sig och att man inte riktigt vet hur det kommer att bli.

   /David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s