Radioprogram under turen, en recension.

Dag 128. 12 maj. Savodranjávri-Øvrevannet 29,5 km 387 möh

Under dagarna brukar vi lyssna en hel del på radio. Niclas kör en del musik också men för min del blir det nästan uteslutande pratradio. Vi har som lite regel att vi får lyssna på radio först efter lunch. Då kan vi lättare gå och prata med varandra under förmiddagarna och dessutom till fullo uppleva naturen med alla sinnen. Samtidigt kan man då få gå och längta lite efter ett radioprogram, jag tror det är bra att längta ibland.

Vi brukar inte lyssna direkt på radio utan laddar istället ner radioprogram till våra telefoner och lyssnar på dem i efterhand. Har testat diverse olika program under turen men här kommer en lista över mina favoriter. Program som jag ständigt återkommer till och laddar ner nya av så snart vi har kommer åt trådlöst nätverk.

Spanarna: Sänds i P1 på fredagar under eftermiddagen. Tre ”Spanare” redogör under programmet för var sin ”spaning”. Deras syfte är att genom observation av samtid och dåtid få fram tre belägg för hur saker kommer att bli i framtiden. Vilka som är spanare växlar från gång till gång men några personer brukar återkomma. Jag tycker om programmet. Spanarna brukar på ett underfundigt och underhållande sätt redogöra för sina ofta skarpsinniga samtidsanalyser. Extra kul att lyssna på nu under turen när intaget av nyhetshändelser är ytterst begränsat för min del. Genom detta filter brukar dock stora händelser som berört spanarna smita igenom och jag får se på händelsen via deras ögon.

Filip och Fredriks podcast: Sänds inte på traditionell radio utan kan bara lyssnas på eller laddas ner via nätet. Ett nytt avsnitt släpps på torsdagar. En underhållande podcast på vanligt ”Filip och Fredrik” manér. Tycker du att allt annat dom gör bara är trams kommer du förmodligen inte tycka om detta heller. Skillnaden tycker jag dock är att här får de möjlighet att lägga ut texten lite mer än vanligt och går ibland lite på djupet på ett sätt som jag inte brukat se dem göra annars. Eftersom de likt spanarna återspeglar en del av det som hänt i veckan brukar jag lyssna på dessa program efter varandra. På så sätt får jag ta del av en händelse från helt olika infallsvinklar vilket är mycket intressant.

Sommar och Vinter i P1: En riktig radioklassiker som förmodligen de flesta hört talas om. En mer eller mindre känd person berättar här om sig själv och vad man sysslar med. Ofta går talarna ordentligt på djupet och berättar om stora och seriösa frågor. Mycket trevligt format tycker jag. Vissa är såklart dåliga och andra fenomenalt bra. En stor behållning tycker jag är att få veta mer om en person som jag kanske bara känner till namn eller roll. Jag tycker bäst om de som berör mig mest och det kan verkligen variera. Två favoriter inom den lite mer humoristiska skolan är Olof Wretling och Soran Ismail. Tycker allra bäst om Olofs första sommarprat och Sorans vinterprat. Lotta Lundgren som i Tv nu äter sig genom historien med Erik Haag pratar i sitt program fint om mat och kärlek. Något som också berör mig är hängivenheten hos de unga idrottarna John Guidetti och Jonas Jerebko.

P3 dokumentär: Vet inte riktigt när de sänds men finns massor av program att ladda ner på Sveriges radios hemsida. Benar ut och går igenom historiska händelser. Episoder som jag tidigare bara kände till att dom fanns men som under programmet gås igenom i detalj och sätts i sitt sammanhang. Händelserna brukar ha inträffat någon gång under de senaste hundra åren. Mycket informativa och underhållande program som jag varmt rekommenderar.

Naturmorgon: Sänds kl 06-08 på lördagsmorgonen. Påminner lite om mitt i naturen, inspirerande och lätt att ta till sig. Varje lördag har ett huvudämne och en fältreporter som är på plats någonstans i landet för att gå djupare in på ämnet någonstans i naturen tillsammans med experter. Blir alltid nyfiken och naturintresserad när jag lyssnar på programmet. Börjar automatiskt att se mig om lite extra på fjället där jag skidar fram. Skrev för övrigt till programmet i veckan och berättade om de vårtecken vi sett. De läste upp det brevet i lördagens program den 11/5. Finns på Sveriges radios hemsida. Mycket kul tycker jag.

Det var lite korta summeringar om de program jag lyssnar mest på under turen.

Idag har vi skidat mestadels i rutten snö. Tungt men har gått hyfsat. Nu har vi kommit på en skoterled så imorgon bör det gå bra även om det inte fryser på i natt.

20130512-174654.jpg
Tittade idag in på Joatkajavri fjellstue där vi träffade den trevlige tjecken André. Mysigt ställe som tedde sig ännu bättre när André bjöd på kaffe och tårtbit. Det var helt fantastiskt gott. Skidade sedan ett stycke till och ligger nu i tältet och hoppas på nattkyla.

/David

Annonser

2 thoughts on “Radioprogram under turen, en recension.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s