Summering etapp 11

Dag 126. 10 maj. Vilodag Máze

Idag har vi vilodag i Máze och kan summera etapp 11 som sträckt sig från Kilpisjärvi och hit. Sitter just nu på byns butik Oves Varesenter och njuter av en kaffe. Ove är ännu en av alla trevliga människor som vi fått träffa. Han låter oss låna butikens internet och när det visade sig att vi glömt en hårddisk på campingen 3,5 km bort uppfattade Ove detta och erbjöd oss på direkten att få låna hans bil. Det är servicekänsla utöver det vanliga.

Under denna etapp har vi fått bekanta oss med Finlands högsta Fjälltoppar. Det finländska systemet med ödestugor var en otrolig service. Stugor som är markerade på kartan och där det inte kostar något att ligga över natten. Lite primitivare än de svenska fjällstugorna men helt, rent och med en fullt tillräckligt komfort.

Öppet rent vatten är lyxigt och vackert Foto:David Erixon

Öppet rent vatten är lyxigt och vackert
Foto:David Erixon

Efter några dagars skidande genom Finland är vi åter tillbaka Norge. Vi kommer in precis på gränsen till ännu en norsk nationalpark. Denna gång var det Reisa nasjonalpark som vi fick stifta närmare bekantskap med. Känd för den djupa Reisadalen som Reisaelven har skapat. Här finns det gott om mäktiga forsar och höga fjäll. Vi passerar parkens sydöstra hörn. Själva nationalparken ligger i Troms fylke men där parken slutar börjar Finnmark fylke och Finnmarksvidda.

Finnmarksvidda består av låga böljande fjäll som lämpar sig mycket väl för renskötsel. Vi stöter på flera trevliga renskötare och får lära oss ännu mer om samer och rennäringen. Bland annat blir vi inbjudna på kaffe hos en man som heter Peer Gaup. Han berättar om allt möjligt rörande renskötsel och svarar pedagogiskt på våra funderingar.

I Kautokeino möter vi våren på allvar. Nere i dalen där samhället ligger finns det stora barfläckar och vi äter glass på en torr gräsplätt. I Kautokeino har de flesta nordsamiska som förstaspråk och där ligger bland annat Diehtosiida, den enda samiska högskolan som finns.

När vi lämnar dalgången och kommer på höjd igen så blir det åter gott om snö och lättskidat tack vare skaren. Lätt att orientera är det också eftersom vi här kan förhålla oss till en skoterled som går hela vägen till Máze som är vårt etappmål. Även här är det dåligt med snö nere i själva dalgången och rullepulken kommer väl till pass. Vi får här se säsongens första tussilago.

Vi har här hämtat turens elfte och sista depå. Denna depå är den som åkt allra längst. Tusen tack till Lena och Mats som körde 180 mil enkel väg för att lämna denna. Det känns helt overkligt att alla depåer stått på plats när vi har anlänt. Vi är så tacksamma för alla er som har hjälpt oss att lösa detta logistikpussel!

Här kommer lite bilder från den senaste etappen. Klicka på någon av bilderna för att se ett bildspel.

/David

Annonser

4 thoughts on “Summering etapp 11

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s