Tussilago i Maze

Dag 125. 9 maj. Mazejohka – Maze 12,6 km 299 möh

20130509-163925.jpg
Idag har vi kommit till det lilla samhället Maze som ligger 7 mil söder om Alta. Av byns 350 invånare talar nästan alla nordsamiska och många jobbar med renskötsel. På 70-talet beslutade nationalstaten Norge genom ett beslut i Stortinget (riksdagen) att Altaälven som rinner genom dalen där Mazi ligger skulle dämmas upp och ett vattenkraftverk skulle byggas. Detta ledde till stora protester från framförallt den samiska delen av befolkningen samt från olika intressegrupper och organisationer inom miljörörelsen. Så många som 10 000 personer från olika delar av världen engagerade sig i protesterna.

Vattenkraftsbygget ansågs ödelägga stora delar av renbeteslandet i området, helt förstöra laxfisket i älven och därmed förinta ett av Europa sista vildmarksområde.. Byn Maze skulle helt komma att hamna under vatten. Endast kyrktornet skulle sticka upp enligt förslaget. Det hela gick så långt att människorna i Maze valde att begrava sina anhöriga i Kautokeino. Det är svårt att besöka en grav som ligger på botten av en sjö.

Motståndsrörelsen mot kraftverksbygget menade att denna fråga inte bara rörde Altaälven utan handlade om ursprungsbefolkningens rätt till att leva sina liv och att få möjlighet att själva påverka den. Demonstrationerna ägde inte bara rum på platsen för bygget där människor kedjade fast sig för att förhindra maskinerna att ta sig fram och påbörja bygget. Även i Oslo utanför Stortinget demonstrerade samerna mot beslutet att dämma upp älven genom att hungerstrejka. Hela konflikten blev tämligen infekterad och bitvis våldsam då 600 poliser kallades till Alta för att ta hand om demonstranterna. En bit in på 80-talet byggdes ett kraftverk i Altaälven efter ett tredje beslut i Stortinget. Men bygget blev inte alls så stort som ursprungligen planerats och ingreppen i naturen därmed mindre kännbara. Det är först i och med Altakonflikten som samernas rättigheter till land, vatten och sin kultur på allvar tagit sig in på nationalstaternas dagordningar. Knappt för 30 år sedan alltså. På Sveriges radio finns en utmärkt dokumentär om Altakonflikten. Gå in på www.sr.se/P3

20130509-164209.jpg
Nu har vårvintern kommit så långt att den bjuder på enorma kontraster. På höjden är det fortfarande gott om snö. Dessutom grymt skarföre som gör att det går fort och enkelt att förflytta sig. Men så fort vi kommer ner i dalarna är snön borta och i dikeskanterna har små gula Tussilago vaknat till liv. Ibland känns det som att vi står med ena foten kvar i vintern samtidigt som den andre är på väg in i sommaren.

Hur långt har våren kommit hos dig och vad hittar du på? Är cykeln framtagen och båten stoppad i sjön eller inbjuder torra stigar i skogen till härliga löpturer? Är det grillpremiär till kvällen och blommar det i rabatten eller har du tagit sommarens första dopp? Dela gärna med dig av bilder på vår Facebook!

Må gott!

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s