Korpcirkus

Dag 124. 8 maj. Saitejavri – Mázejohka 22,2 km 460 möh

Korpar är mycket fascinerande djur. De är ett av få djur som man kan se på fjället under hela året. Ibland ser jag dem vid någon brant klippa där de förmodligen har sitt bo. Ibland kan någon väldigt målmedvetet flyga förbi på hög höjd och ibland flyger någon förbi på lägre höjd i jakt på föda. Namnet Korp är ett så kallat ljudhärmande namn, det låter alltså så som fågeln låter. Det gäller även det latinska namnet som är Corvus Corax.

Korpen har den trevliga egenskapen att den ofta svarar på tilltal, i alla fall om man pratar korpspråk med den. När jag ser en korp kan jag därför inte låta bli att kraxa som en sådan och se om den svarar. Något som sker åtminstone hälften av gångerna. Jag kraxar en gång och korpen svarar med ett krax. Jag kraxar två gånger och korpen svarar med två. Jag kan inte hävda att vi får till ett meningsfullt informationsutbyte men att på detta sätt ändå ha en direkt kommunikation med ett vilt djur känns väldigt kul. Särskilt de gånger då jag rör mig ensam på fjället och plötsligt hittar någon att prata med.

Korpen sägs vara ”intelligent” i den bemärkelse att den på finurliga sätt löser problem den ställs inför i jakten på föda. Inget som jag stött på under turen men den har visat prov på sin luftakrobatik som den också är känd för.

På norra Hardangervidda kommer det en korp och flyger förbi på ganska låg höjd. Jag brukar kunna höra den på dess vingslag innan den kommer in i synfältet framför mig där jag skidar. Jag kraxar min hälsning och får uppleva det fantastiska att korpen vänder sig upp och ner och kraxar tillbaks. Jag tror först inte mina ögon utan kraxar igen och jodå, åter vänder korpen på sig och svarar. Detta sker tre gånger innan den har passerat mig och försvinner vidare över fjället. När Niclas som var lite längre bak kommer ifatt studsar jag glad på stället och frågar om han sett cirkusen? Men han hade förstås missat hela denna unika händelse. Är ju i och för sig oviktigt men jag hade gärna delat detta för mig storslagna ögonblick med någon annan utöver korpen. Vad korpen i sin tur berättade för sina kompisar är ju också väldigt intressant. ”Hör ni vet ni vad jag kan? Genom att utföra en av mina legendariska upp och ned flygningar lyckades jag få en av klädvarelserna att tappa hakan och försöka låta som mig!”

Eftersom inte Niclas hade sett det hela var jag fortfarande lite tveksam till om korpen verkligen hade flugit upp och ner. Några veckor senare i Rondane fick jag dock uppleva det igen och denna gången var det inget snack. Korpen kraxade sitt svar och jag såg tydligt hur den flög upp och ner med vingarna utmed sidan. Den liksom flaxar inte under tiden utan håller vingarna intill kroppen och vänder på sig. Även denna gång missade Niclas såklart uppvisningen.

I Dividalen för någon vecka sedan fick jag så åter till ett gott snack med en upp och ner korp och denna gång fick även Niclas se på konsterna. Det kändes bra. Niclas blev så imponerad att han nu tar lektioner i korpspråk och han har blivit riktigt duktig.

20130508-192311.jpg
Idag har vi haft en väldigt behaglig dag. På fjället är det gott om snö och vi skidade 22 ,2 km innan lunch på lättskidad snö. I eftermiddag har vi sedan tagit en ordentlig tupplur på maten, löst korsord och spelat yatzy. Eftersom vi kan röra oss så här snabbt nu fick vi möjlighet till en sådan här slappareftermiddag, riktigt härligt.

20130508-192449.jpg
/David

Annonser

6 thoughts on “Korpcirkus

 1. Kul läsning. Historier blir ofta ännu roligare när man försöker tänka ut hur de berättas från andra hållet. Lycka till sista biten! / Lars

 2. Jomen, kanske korpen använder ryggflygning ibland som vi använder ryggsim!? Skulle ju vara spännande att se !!!! Få ge mig ut å kraxa lite 😉
  Ha det fint!
  Linda

 3. Kommer ihåg att du hade ett väldigt fint korpkrax. Och att vi, på tvärs, pratade om de kunde ha ‘dialekter’. Har du märkt om de norska korparna låter annorlunda?

  • Ja men faktiskt tycker jag att de norska korparna har en lite lättare dialekt. Många pratar med lite mörkare stämma vilket är lättare att härma. Ett bra nybörjarland för den som ska ta sig an korpspråket.
   /David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s