Läsarbrev

Dag 121. 5 maj. Cunajavri – Kautokeino 19,7 km 332 möh.

Vi är jätteglada för all respons vi får från er som följer vår resa. Vi tackar ödmjukast för kommentarer på hemsidan och Facebook samt mejl och SMS! Oavsett om responsen består av kluriga frågor, nyttig information för vår fortsatta färd, upplysningar om felaktigheter som smugit sig in i texterna eller glada tillrop så är det alltid kul att få möta er som befinner sig på andra sidan Internet. En glad kommentar kan ibland vara det som skänker oss motivationen en kall eller regnig dag. Så tack för det!

Bland annat har Svein hört av sig per mejl och ställt ett par frågor om våra upplevelser av turen. Tänkte här försöka redogöra för svaren på dem.

”Slitasje på utstyr (sko, ski, pulker)?”

Tack vare vår samarbetspartner Backcountry Equipment så får vi använda pjäxor från Alpina, skidor från Åsnes och pulkor från Fjellpulken (mer om vår utrustning och hur vi resonerar kring val av utrustning kan du läsa om här). Samtliga leverantörer är ledande inom sina respektive områden.

Sköna kontraster Foto:David Erixon

Bra utrustning gör att du kan fokusera på att njuta.
Foto: David Erixon

Men hur är det då med slitage? På en tur som varar 2500 kilometer utsätts självklart utrustningen för påfrestningar. Den kuperade terrängen samt den extra belastningen som den 60 kilo tunga pulkan utgör ökar trycket extra på utrustningen. Om man som ”normalperson” använder sin vinterutrustning i snitt 50 kilometer per år motsvarar denna tur 50 års användning.

Vi har under turen fått nya pjäxor skickade då sulorna spruckit strax bakom hålen på tådelen. Detta är dock inget ovanligt fenomen på skor med Nordic Norm 75mm bindning. Precis på detta ställe skapas en brytpunkt på sulan med hård belastning varje gång man skjuter ifrån och tådelen böjs. Från tidpunkten då sprickan uppkommit har pjäxorna använts ytterligare ett par dagar utan att skadan synligt förvärrats. Men det har känts bäst att byta sko för att vara på den säkra sidan. I övrigt har vi inte stött på några problem med våra pjäxor. Tvärtom, Alpina Alaska är en extremt skön sko som erbjuder fantastisk komfort med stabilitet och bra isolerande egenskaper mot såväl kyla som fukt.

Vi har också bytt skidor en varsin gång under turen på grund av att stålkanterna spruckit strax bakom hälen. Tack vare den unika service som Backcountry Equipment står för har ny utrustning väntat på oss då vi ankommit närmaste bilväg. Åsnes Amundsen är en lätt men robust turskida med träkärna. Nog tilltagen för att ge bra bärighet men tillräckligt smal för att inte bli klumpig. Även rolig att åka telemark på utför tack vare den lätt insvängda midjan.

Pulkorna har självklart erhållit någon repa undertill. Endast skönhetsfläckar som inte påverkar funktionen. Pulkornas medar är dessutom utbytbara. Kapell, skakel och sele har inte bjudit på några tråkiga överraskningar. Det man kan se hittills är att infästningarna för D-ringarna i selen börjar bli något slitna. Ingen risk att dom faller av men skulle jag använda samma sele igen på en ny långtur skulle jag sy om dem.

”Vask av ullunderstøy, sokker (hvor mange sett har dere brukt)?”

Under ”Utrustning” kan man läsa mer om exakt vilken utrustning vi har med på turen. Våra fyra par strumpor och fyra par kalsonger var har visat sig räcka väl under denna tur. Vi använder oftast ett Woolnet Zip på överkroppen att skida i och kompletterar med en Lightwool shirt underställströja om det blåser eller är kallt. Vi har även med en varmare underställströja, Warmwool Hoodie Zip, att byta till när vi ska sova om det behövs.

Regelbundet (cirka en gång i veckan) har vi passerat ett ställe där vi kunnat tvätta våra kläder. Ibland i maskin och ibland för hand. Vi använder ett flytande tvättmedel speciellt för ullprodukter från vår samarbetspartner Aclima.

Alla våra underställ och underkläder kommer från Aclima och görs i ull. En fördel med ull är att det inte luktar illa fast kläderna använts flitigt under lång tid. En nackdel som brukar framhållas med ull är den dåliga slitstyrkan. Detta är inget vi kan relatera till gällande Aclimas produkter. Även Fjällrävens skalplagg har uppvisat enastående slitstyrka.

”Fysisk slitasje (gnagsår, evt annen overbelastning)?”

Hittills har vi under turen klarat oss nästan helt från fysiska slitage. Så här i slutet på turen känner vi oss starkare än någonsin på att dra pulka. Under turens inledning hade David en ömmande häl men detta avhjälptes genom att modifiera om lite i pjäxorna med bland annat sulor.

En viktig faktor för att undvika krämpor är givetvis att starta turen väl förberedd. För oss har en stor del av förberedelserna handlat om att förbereda våra kroppar för kommande belastning. Då vi väljer att dra pulka behövde vi vänja våra kroppar med detta. Att släpa på bildäck visade sig vara en mycket passande träningsform som väl simulerar belastningen att dra pulka. Långa träningspass med mindre belastning har varit i fokus då detta påminner mest om livet på långtur.

Just skavsår lyfts ofta fram som ett exempel på vanliga förslitningar som kan uppstå när man är ute på tur. Oavsett om skavsåren (sår som uppstår genom friktion) uppstår på fötterna eller andra ställen på kroppen så anser vi att det är helt onödigt att ådra sig skavsår. Väl ingångna skor och tejpning av fötter förebygger de flesta riskerna. Ser man dessutom till att regelbundet tvätta strumpor och fötter under turen reduceras riskerna ytterligare. Uppstår känningar av eventuella skavtendenser måste dessa genast åtgärdas. Det enda som är säkert med skavsår är att det inte går över av sig själv. Det krävs aktivt handlande omgående.

Njuter av solnedgången efter en dag på fjället Foto_David Erixon Högupplöst

Delad glädje är dubbel glädje.
Fotograf: David Erixon

Motivationsbrist har faktiskt aldrig varit ett problem under turen. Skidåkning och fjäll är bland det bästa vi vet. Att vara ute på långtur är en lyx. Det sociala samspelet är nog en nyckelfaktor till att hålla motivationen uppe. Självklart är man inte på bästa humör alla dagar, alla timmar. Men med en god kamrat vid sin sida som hjälper och stöttar när det behövs, som bjuder på choklad när energin tryter och där skrattet aldrig är långt borta blir livet på tur mycket enklare.

För oss ligger mycket av själva tjusningen i utelivet i de kontraster som ständigt erbjuds. När det blåser, snöar och är kallt är det kanske inte alltid så roligt att vara ute på fjället. Men tänk så mycket upplevelserna dessa stunder sedan förgyller tillvaron i tältet eller framför en sprakande eld i någon stuga.

Har du som läser detta egna frågor eller funderingar är det bara att du höra av dig!

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s