Äkta finsk sauna

Dag 118. 2 maj. Kuonjarjoki – Rabatjavri 22,7 km 580 möh

På anläggningen där vi hyrde vår stuga i Kilpisjärvi så fanns det en bastu. Jag har aldrig badat bastu i Finland och tänkte att det måste vi ju bara göra. Känns som ett stort stycke kultur som vi nu hade möjligheten att få uppleva. Det blev ingen bastu första kvällen men den andra så slog vi till.

20130504-084729.jpg
Till min glädje kom vi till bastun samtidigt som tre finska bastubadare. Vi skulle alltså kunna se hur det hela skulle gå till. Det första som var nytt var att man inte tog med sig handduken till duschrummet, det fanns inte ens några krokar där att hänga den på. När den förste mannen duschat av sig gick han ut i omklädningsrummet igen och rev av en bit papper från en stor rulle. Den tog han sedan med sig in i bastun. Märkligt tänkte jag men såg sedan att de andra två gjorde likadant. Gick fram till pappersrullen och ser att det är vaxat papper. River av en bit jag med och kliver in i bastun. Som jag misstänker används dessa för att sitta på och man slipper alltså att blöta ner sin handduk. Mycket fiffigt för den hade blivit väldigt blöt skulle det visa sig. Den förste mannen som klev in har fattat skopan och börjar nu att mata på ur hinken med vatten. Det är väl här som upplevelsen på allvar skiljer sig från den genomsnittliga svenska bastuupplevelsen. Det är inte så mycket varmare men en rejäl skopa vatten ungefär var trettionde sekund gör värmen ytterst påtaglig. Först fräser det bara till men sedan kommer den heta ångan som får det att svida i örsnibbarna. Den stekande känslan hinner precis att lägga sig innan nästa ångmoln kommer farandes. Värmen blir betydligt mer påtaglig än vad jag och Niclas är vana vid. Jag tror att de finska männen ser att vi är påverkade av värmen för plötsligt tittar alla tre lite hastigt på oss varpå de sedan säger något på finska om ”Ruotsi”, skrattar skrockande och slänger på några stora skopor i tät följd. Det känns som att örsnibbarna glöder och att nackhåren krullat ihop sig. Jag tog dock deras skrockande skratt som en provokation och tänker att jag minsann inte ska vara den som lämnar bastun först. Egentligen ett ganska barnsligt resonemang men ibland är det kul att få fokusera och kämpa lite.

Den som går ut första är den äldste av de finska männen. Skönt, säger Niclas. Om jag går ut nu och du sitter kvar till sist kan man ändå säga att det blir oavgjort. Niclas är inte fullt så glad i bastubad som jag är och det är jag som legat på om att vi måste göra denna kulturstudie så jag låter honom gå och lovar att göra mitt bästa. Mannen med hinken fortsätter att ösa på vatten och nu har till och med finnarna slutat att prata utan sitter tysta framåtlutade. Plötsligt säger den yngre av dom något och sedan följer åter en omgång skopor i tät följd. Aj då tänker jag, nu är det nog klippt snart. Men så reser sig plötsligt den unge killen och går ut. De många skoporna i tät följd var alltså finalen och strax efter reser sig även mannen med hinken, räcker över skopan till mig och går sedan ut. Är ju inte alls säkert att deras ambition var att basta ut oss men ja känner mig ändå glad över den fina gesten med skopan och sitter kvar och mysbastar ett tag till utan att skvätta på lika mycket vatten.

Kan alltså utifrån denna ytterst begränsade empiriska studie konstatera att i Finland så slänger man på mycket vatten och har det på så sätt mycket varmare i bastun. Man bastar dock inte lika länge som man man gör i Sverige där det oftast inte känns lika varmt.
20130504-084230.jpg
Idag har vi åter njutit av vackra finska fjäll. Vi har sett Halti i norr och gjort en topptur på Saivaara. Ett vackert berg som ser ut lite som en tuppkam. Det bjöd på en enklare kamvandring och väldigt vackra vyer.

I natt sover vi i tält igen. Vi passerade en ödestuga i dag också men då var klockan bara tre så vi valde att gå ett stycke till i det fina vädret.

/David

Annonser

2 thoughts on “Äkta finsk sauna

  1. Hyvä pojat, niin sitä pitää! Kul att ni fick uppleva finsk saunakultur. Fullt så där varmt behöver det inte vara, men mycket löyly (vattenånga) och kortare bad, flera gånger om – du har förstått det helt rätt, David. Hoppas att ni får fin fortsatt tur! Hälsningar från Jukka och Anton

    • Vi tar med dessa ”bastuupplevelser” hem slipar vidare på våra färdigheter. Hoppas ni kommer förbi Jämtlandsfjällen till sommaren!

      /Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s