Finsk premiär

Dag 117. 1 maj. Kilpisjärvi – Kuonjarjoki 21,9km 864möh.

Idag har vi varken demonstrerat eller hållit några tal. Fast det är första maj. Men vi har hedrat arbetarrörelsens dag genom att utföra ett gott dagsverke på skidor. En skidtur är ett bra sätt att uppmärksamma en högtidsdag tycker jag. Oavsett om det är födelsedag, julafton eller våffeldagen.

20130502-090742.jpg
Idag har vi gjort vår premiärtur i den finska fjällvärlden. Vi lämnade Kilpisjärvi och skidade nordöst till stugan Kuonjarjoki. Även i de finska fjällen finns ett system med leder och stugor för rast och övernattning. Stugorna sköts av den finska ”skogsvårdsstyrelsen”. En myndighet som ansvarar för vissa miljöfrågor i landet. Systemet med övernattning skiljer sig något från det svenska och norska. Här finns två typer av stugor:

Ödestugor
Detta är öppna stugor för vandrare och skidåkare. Dom får användas till såväl rast som till övernattning i en till två dagar. Faciliteterna skiljer sig mellan stugorna men på de flesta finns både ved, gas, dass och vattenhål. Ödestugorna är fria att använda och kostar inget.

Reserveringsstugor
Dessa stugor är låsta och kräver nyckel. Sovplats måste bokas och antalet bäddar är begränsade. Nyttjande av dessa kostar pengar.

20130502-103837.jpg
Ibland utgör Ödestugor och Reserveringsstugor olika delar av samma stuga. För mer information om besök i den finska fjällvärlden finns www.utinaturen.fi

Kilpisjärvi är en utmärkt utgångspunkt för den som vill besöka finska fjäll. I byn finns bra service i form av boende, affär, bensinstation, restaurang och ett Trekking Center. Det fungerar som turistbyrå och kan svara på de flesta frågor. Kartan över området heter Halti Kilpisjärvi och är en riktig skattkarta.

Området består av mjuka fjäll med inslag av dramatiska rasbranter, dalgångar och större sjöar. Överlag ett lättskidat område med låga höjdskillnader. Finlands högsta punkt är Halti 1323 möh men Haltis topp ligger i Norge och mäter 1331 möh. Finlands högsta topp är Ritnicohkka 1317 möh.

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s