Summering etapp 10

Dag 116. 30 april. Vilodag Kilpisjärvi

Nu har vi kommit till Kilpisjärvi och kan därmed summera turens tionde etapp. Sedan vi lämnade Abisko har vi återigen färdats mestadels utanför markerade leder och har inte kunnat följa röda kryss särskilt ofta. Är det dåligt väder är det ju otroligt smidigt med välmarkerade vinterleder. Nu har vi dock mestadels haft bra sikt och då känns det nästan härligare att få skida fram över stora vidsträckta fjällvidder utan ledkryss.

Spana gärna in bilderna från denna etapp. Klicka på någon av dem för att se ett bildspel.

Eftersom det nu är ordentlig vårvinter så fryser skaren till under natten men smälter frampå eftermiddagen. Därför har vi vänt lite på dygnet så att vi ska ha skare under hela tiden som vi skidar. Då går det lätt att skida och vi kan åka överallt. Tack vare att det nu är ljust nästan hela dygnet så är detta inga problem att skida på natten.

Under denna etapp fick vi uppleva ytterligare en norsk nationalpark. Den heter Øvre Dividal och ligger mot Svenska gränsen strax söder om Treriksröset. Som så många andra nationalparker skapad för att bevara ett område med stora naturvärden, ett område som saknar stora mänskliga ingrepp.

Pältsan levererar  Foto: David Erixon

Pältsan levererar
Foto: David Erixon

Vi passade under denna etapp även på att gå lite extra långt en dag. Det blev 56,4 km och kändes förvånansvärt bra. Våra muskler och kondition hade inga problem med längden. Det som kändes annorlunda mot en normallång dag var snarare att fötterna blev ömma av att gå i nästan tolv timmar. Blev dock inte mer än just ömhet och vi vet nu att vi kan gå långt om det skulle behövas.
Men mest vill vi ju ta det lugnt och njuta.

Vi träffade inte så många människor under denna etapp men de vi stötte på var som vanligt mycket trevliga. Det är verkligen kul att möta människor till fjälls. Alla har sin egen upplevelse och unika historia. Dessutom så är nästan alla nyfikna på att höra om våran. Ett givande utbyte över pimpelhål, kaffekoppar och lägereldar. En samvaro som förenar och ger så otroligt mycket mer än vad möten i vanliga livet brukar göra. Allt på grund av inställning och den ska jag verkligen försöka förändra i mitt vanliga liv.

Idag firar vi Valborgmässoafton i Kilpisjärvi. Verkar bli ett lugnt och stilla firande. Imorgon fortsätter vi vår färd och kommande dagar kommer vi att skida rakt österut genom Finland mot norska Kautokeino.

/David

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s