Treriksröset

Dag 115. 29 april. STF Pältsastugan – Kilpisjärvi 25,6 km 484 möh.

”Restaurang STF Pältsa” levererade även idag. Karin ordnade med frukostbuffé bestående av bovetegröt med aprikoser, bröd, ost ägg och nyponsoppa. Den service Karin levererat ligger långt utanför en stugvärds ordinarie arbetsuppgifter. Alla trevliga samtal och skratt som också serveras av Karin tar vi med oss på resten av turen. Troligen resten av livet.

20130429-230003.jpg
Dagens väder bjöd på en del vind och snöfall. Inte så mycket till sikt. Så tyvärr fick vi inte se så mycket av omgivningarna under dagens tur. Men under färden passerades Treriksröset. Det är den punkt där Finlands, Norges och Sveriges gränser sammanfaller. Detta är även Sveriges nordligaste plats. Treriksröset är egentligen en gul betongklump gjuten 1926. Seden säger att man vid ett besök måste runda den tre gånger motsols. Vad som händer annars vet jag inte. Men det känns bäst att vara på den säkra sidan. Ett gäng skidåkare från Finland som besökte Treriksröset samtidigt hade troligen inte hört detta för dom undrade vad jag höll på med.

Tre kilometer söder om Treriksröset vid sjön Kilpisjärvi ligger en raststuga som heter Koltaluokta. Där intog vi dagens lunch. Då kom det finska paret som lämnade Pältsa samtidigt som oss. Mycket trevliga människor som hjälpte oss att hitta boende i Kilpisjärvi. Det var inte det enklaste. Till helgen är det nämligen dags för Finlands största fisketävling på sjön Kilpisjärvi. 10 000 deltagare som redan börjat invadera byn. Vi hittade en stuga på ”Kilpisjärven Retkeilykeskus” (fråga inte mig vad det betyder och undertecknad reserverar sig för eventuell felstavning). Tyvärr ligger denna plats sex kilometer från Kilpis Halli som är den lokala matbutiken. Där väntade vår nästa depå. Men det trevliga finska paret skjutsade oss tur och retur för att hämta vår depå. Tack för det!

Imorgon tar vi åter en vilodag här i Kilpisjärvi. Då kommer nya bilder från den etapp vi avslutat i och med dagens tur.

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s