Sömngångare

Dag 112. 26 april. Altevatn – Havgajavri 34,5 km 616 möh.

När klockan ringde 01.30 var jag sjukt trött. Fast jag sovit 8 timmar. När vi stod på skidorna en timme och 45 minuter senare var ögonlocken fortfarande som bly. Gravitationen gjorde sig påmind och mina blyögonlock ville ständigt ner. Den första delen av dagens tur gick längs med den långa sjön Altevatn. Sjöar är platta, tänkte jag. Och inga träd i vägen. Tänk om jag skulle ta mig en liten lur samtidigt som jag skidar? Sagt och gjort. Jag slöt ögonen och allt blev genast behagligare. Började sakta skida. Det gick fint! Jag sov inte men befann mig åtminstone i ett annat universum. Vilandes och skidandes. När jag öppnade ögonen var kursen lite satt ur spel. Hur löser jag detta? Har ingen lust att sick-sacka mig fram och gå flera kilometer extra. Enkelt. Jag bad David gå först sen följde jag ljudet från hans pulka.

20130429-142345.jpg
Det hela gick bra i fem minuter. Sen stannade David för att rätta till klädseln. Jag brakade rätt in i hans pulka. Allt höll och vi enades om att David i fortsättningen kontaktar mig innan han stannar. På detta sätt kunde jag utöka min skönhetsvila med nästan två timmar samtidigt som vi förflyttade oss 11 kilometer. Metoden är ännu inte utvecklad för kuperad terräng och skogsåkning.
20130429-142436.jpg
Framme vid Irggasjavri träffade vi på ett glatt gäng fiskare. Dom bodde i tält och pimplade röding. Tälten såg jag men inga rödingar. Det berättades att björnen vaknat i området och dessutom skådats. Låter troligt med tanke på värmebölja och det faktum att renkalvningen snart drar igång här i Dividalen. Så chansen finns att vi kan få se björn. Men då kan man inte gå och sova samtidigt.

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s