”Restaurang STF Pältsastugan”

Dag 114. 28 april. Vilodag STF Pältsastugan

Lång dag igår och klockan blev rätt mycket innan vi kom i säng. Därför kändes det extra skönt med vilodag idag. Sovmorgon utan väckarklocka. Jag vaknade vid klockan 06.00. Låg kvar i sängen. Lät kroppen liksom sakta komma till insikt att den faktiskt var vaken. Det var redan ljust i rummet. Himlen var blå och solen sken. Sträckte mig efter boken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Solen träffade då min hand och den blev genast varm. Läste några kapitel i boken. Är precis på slutet. Ville inte läsa klart hela nu utan sparade lite till sen.

Karin och Vilda Kalla

Eftersom att vi kom så sent igår träffade vi aldrig stugvärden. Strax efter åtta hörde vi att någon rörde sig i stugan. Eftersom att vi var de enda gästerna borde det vara stugvärden som var vaken. Vi klädde på oss för att gå ut och hälsa. Men vi förekoms av en knackning på dörren. Efter ett sedvanligt ”kom in” öppnades dörren och där stod stugvärd Karin. Ett positivt energiknippe från Gällö i Jämtland.

Till frukost bjöds vi ägg och kaviar. Gott med lite omväxling till mjukosten på mackan. Sedan väntade bänken intill husväggen med sydöstligt läge, det vill säga bästa solläge. En snål vind kom och gick men det var bara att stoppa ner underkroppen i sovsäcken. Där i solen avslutade jag min bok tillsammans med några koppar te och chokladbitar.

Klockan tolv hörde vi en röst som ropade ”maten är klar!”. Karin bjöd på lunch i stugvärdsstugan. Inte vilken lunch som helst utan en trerätterslunch med svampsoppa till förrätt, linsgryta med ris och vitkålssallad till varmrätt och Pältsabakelse till efterrätt. Jodå, vi blev mätta.

Lyxig middag på KarinsEfter lunch tog Karin med oss till ett av hennes hemliga fiskevatten. Hon och gordonsettern Vilda skejtade på spänstiga ben före och visade vägen. Efter kom jag och David på våra turskidor. Innan vi ens fått av oss skidorna hade Karin dragit sin första röding. Men knappast den sista. Jag och David fick också några. Tillsammans blev fiskarna en mycket god middag, åter igen tillagad av Karin och serverad i stugvärdsstugan som för dagen mer fungerade som restaurang. Vilda fiskade också.

Vilda Kalla är en storfiskare

På STF Pältsastugan finns en finfin bastu. Den passade vi på att nyttja. Under dagen hade två olika sällskap från Finland kommit till stugan. Vi är ju rätt nära Finland nu. Vi var sist ut att nyttja bastun för kvällen. Innan vi gick iväg sa en av damerna att det bara var att lägga in mer ved om det var för kallt. Redan i omklädningsrummet var det svårt att andas och håret på huvudet krullade sig av värmen. Bastubadning: Finland vs Sverige 1-0

Kvällen avslutades på ”Restaurang STF Pältsastugan” med kex och en god kopp lakritsrotste. Mötet med Karin påminner om mötet med våren på fjället. Värme och ljus som sprider glädje och liv.

/Niclas

Annonser

4 thoughts on “”Restaurang STF Pältsastugan”

 1. Hej!
  Det är verkligen inspirerande att följa er på er turen, jag längtar till fjälls när jag läser om era dagar i fjällvärlden.

  När beräknar ni nå ert mål på turen?

  Fortsatt lycka till på er färd, hälsningar Pia Johansson i Södertälje.

  • Många tack för lyckönskningen. Verkligen kul att få höra att vi får inspirera, det är en av våra stora drivkrafter.

   Planen är att nå Nordkap den 23:e maj! Så ännu har vi lång tid kvar att njuta och inspirera.

   /David

 2. Både du och David kan bli krönikör i vilken tidning som helst! Börjar redan få ångest för slutet på era rapporter! Med vänlig hälsning, Henrik Murmester

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s