Längsta dagsetappen hittills

Dag 113. 27 april. Havgajavri – STF Pältsastugan 56,4 km 596 möh

”Klockan är 04.20, vi har försovit oss!” Är den fras jag väcks med idag. Det har aldrig hänt mig tidigare att jag har försovit mig till den tiden på dygnet, kändes nästan overkligt. Tanken var att vi skulle gått upp klockan 03.00 och alltså tagit lite sovmorgon jämfört med vår numer vanliga uppstigning kl 01.30 Nu blev det ordentlig sovmorgon och tio timmars sömn.

Det är egentligen ganska fiffigt att plötslig en dag börja gå upp 01.30 För oss blev det som att ställa fram klockan fyra timmar. Som en riktigt saftig omställning till sommartid. Då blev det som att vi satte in fyra timmar på banken vilka vi kan bestämma att ta ut någon gång när vi känner att vi behöver extra sömn. Istället för att sova 7 timmar kan vi då få en natt med 9 timmar och ändå ha två timmar kvar på sömnbanken Det är de Luxe! Att leva så förutsätter ju dock att man inte har kontakt med en massa andra människor. Skulle liksom bli knas om till exempel snickaren ska börja 4 timmar tidigare än normalt.

20130429-145129.jpg
Idag har vi åter haft hårt och fint före. Kroppen kändes dessutom ordentligt utvilad så därför började vi leka med tanken på att idag skida en dubbeletapp och ta oss hela vägen till Pältsastugan. Vi tänkte att det kunde vara intressant att se hur kroppen skulle reagera på det och dessutom skulle vi ju då kunna ta en vilodag imorgon.

20130429-145148.jpg
När vi närmar oss den plats där vi egentligen tänkt att slå läger för natten börjar det plötsligt snöa ordentligt, sikten försvinner och jag börjar bli hungrig. Tanken på att fortsätta ytterligare 25 km känns inte så lockande. Vi bestämmer oss för att äta lite och ta ett beslut. När vi så sitter där och äter så slutar det snöa lika plötsligt som det började och kroppen tar snabbt åt sig av energin så vi bestämmer oss för att fortsätta.

20130429-145203.jpg
Vi lufsar vidare i vårt traktortempo, njuter av vackra istidslämningar och den sakta sjunkande solen. Kropparna känns starka och vips så står vi vid sista utförslöpan som leder ner till stugan.

Vi skulle inte kunnat gå så här långt om det inte vore bra före. Sedan är det ju även så att vi under turens lopp blivit starkare. Skulle vi tagit oss an denna sträcka någon av turens första dagar skulle vi blivit riktigt slitna och kanske till och med skadat oss. Vi kan dock inte gå särskilt snabbt när vi skidar med lite tyngre pulkor som vi gör nu. Som snabbast håller vi en medelhastighet på 4,8 km/h men den farten kan vi hålla väldigt länge. Idag till exempel så var vi i rörelse under 11 timmar och 40 minuter.

Imorgon ska vi ta sovmorgon och njuta av kaffe mot en solvarm husvägg hela dagen.

/David

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s