Summering etapp 9

Dag 108. 22 april. Vilodag STF Abisko

Namn som Kungsleden, Abisko, Nuolja och Kebnekaise kittlar fjällfantasin. Här väntar storslagna naturupplevelser och härliga möten med likasinnade. Under denna etapp har vi rört oss genom några av de mest klassiska platserna i den svenska fjällvärlden. Platser som med sin storslagenhet en gång i tiden lockade de första turisterna att börja utforska fjället.

På väg till Sälka får vi skåda det mäktiga Kebnekaisemassivet Foto:David Erixon

På väg till Sälka får vi skåda det mäktiga Kebnekaisemassivet Foto:David Erixon

Totalt har vi i dagsläget skidat 191 mil av den beräknade sträckan på 250 mil. Cirka 60 återstår till Nordkap. Vårvintern har gjort entré på allvar. De senaste dygnen har det varit varmgrader på dagarna. Snön försvinner fort och sjöarnas isar blir blöta. Här nere på STF Abisko fjällstation är asfalten framme och på gräsytorna blir snöfläckarna allt mindre för varje dag som går. Men på höjden är det fortfarande gott om snö. I alla fall tillräckligt för två turskidåkare på väg mot Nordkap.

Vårens intåg har satt fart på djurlivet. Riporna har nu häckningsperiod. Tupparna har fullt upp med att imponera på damerna och deras karakteristiska rapande läte ekar över kalfjället. Häckningsproceduren verkar ta upp hela deras medvetande i anspråk och instinkten är så stark att några av fåglarna blir helt orädda för oss människor. Vid något tillfälle har jag och David utsatts för närmanden av hormonstinna tuppar.

Även i vattnet under den tjocka isen finns ett rikt djurliv till fjälls. Det har vi också erfarit. Fjällrödingen trivs i kallt och klart vatten vilket gör fjällsjöarna till bra miljöer. Vid Hukejaure provade vi fiskelyckan. Det gick bra, när vi väl lyckats ta oss igenom isen. Under timmen vi fiskade kom det upp ett 15 tal små rödingar ur det kalla vattnet. Tyvärr allt för små för att mätta någon hungrig mage på en skidåkare. David fick sina första rödingar. En milstolpe i hans fiskekarriär.

Tack vare Svenska Turistföreningen går det utmärkt att uppleva naturen i Lapplandsfjällen på ett bekvämt sätt. Fjällstationerna STF Saltoluokta, STF Abisko och STF Kebnekaise erbjuder alla boende i mysiga miljöer med alla tänkbara bekvämligheter. I restaurangerna serveras alla dagens mål mat. Härliga frukostbufféer med nybakt bröd som inbjuder till långa stunder vid frukostbordet. På kvällarna serveras 3-rättersmiddagar där maten på tallriken har lokal anknytning till platsen och framförallt till fjället.

Längs med Kungsleden och i världsarvet Laponia finns flertalet stugplatsen som också erbjuder komfortabelt boende mitt ute på fjället. All lyx man behöver i form av säng att sova i, utedass och möbler att sitta på. Värmen kommer från elden i kaminen och veden sågar och klyver du själv. På flera av stugorna finns dessutom vedeldad bastu och butik med proviant. Här ute på STFs fjällstugor hittar man snabbt lugnet. Har du aldrig besökt en fjällstuga rekommenderas detta. En upplevelse utöver det vanliga.

Du vet väl att STF har 43 stugor och 8 fjällstationer från Grövelsjön i söder till Pältsa i norr. Mellan dem finns markerade leder såväl sommar som vinter. Allt för att du ska kunna uppleva fjället på ett säkert och bekvämt sätt. Om du inte redan är medlem i STF. Bli det! En hel fjällvärld väntar på att bli upptäckt av just dig!

Idag har vi blivit besökta av ett reportageteam från SVTs redaktion i Kiruna som ville göra ett inslag till det samiska nyhetsprogrammet Oddasat. För oss som gör lite egna filmproduktioner är det spännande att vara med när proffsen jobbar. Hur resultatet blev kan du se på torsdag eller fredag denna vecka. Alternativt måndag kommande vecka. 17.30 i SVT 2 kan du alltså höra mig och David prata samiska.

Här kan du se lite bilder från den senaste etappen. Klicka på någon av bilderna för att se ett bildspel. Vill du se hur vi haft det på våra andra etapper kan du kolla in vårt stora bildgalleri.

/Niclas

Annonser

6 tankar om “Summering etapp 9

  • Det är verkligen göttigt! Denna tid som är nu bjuder på så otroligt mycket fina dagar där vi bara kan glassa fram. Och det bästa av allt är att vi har typ en månad kvar att njuta. Ha det fint och njut av cyklingen!
   /David

  • Tack för lyckönskningen. Till din besvikelse har vi ju dock klippt oss lite nu. Men Niclas har muschen kvar och lite färg i ansiktet har vi ju iaf.

   /David

 1. Hej hej!
  Tack för den fina hälsningen på vår bröllopsdag!
  Ni ser ut att ha de hur bra som helst! Härligt!
  Kram Frida o Andreas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s