Summering etapp 8

Dag 100. 14 april. Vilodag Ritsem.

Det känns overkligt men idag är det 100-dagars jubileum. Vi har varit ute på tur i 100 dagar. Det är 2400 timmar eller 144 000 minuter. Konstigt nog håller vi fortfarande sams, trots att vi delar bohag på cirka 6 kvadratmeter.

Under dessa dagar har vi nu skidat 179 mil av den beräknade sträckan. 71 mil återstår till Nordkap och det har vi beräknat ska ta ytterligare 40 dagar.

Under denna etapp har vi tagit oss in i Sverige. Lite tidigare än vi först planerat. Den ursprungliga planen var att gå på norska sidan nästan upp till Sulitelma och därifrån vika österut till Sverige för att undgå den kuperade terrängen som fjordlandskapet längre norrut skapar. Men den stora mängden lössnö fick oss alltså istället att välja Sverige tidigare för att kunna nyttja skoterleder. Detta skulle nog visa sig vara ett klokt beslut. Då vi åter träffade på vår norske kamrat Bjørn, som gått via Sulitelma, berättade han om förhållanden med lössnö till midjan och branta backar. Han går med ryggsäck. Hade vi gått där med våra pulkor hade vi nog fortfarande varit kvar.

Mestadels har det bjudits på finväder med kalla nätter, runt -25, och strålande sol på dagarna. Snön är fortfarande bra och vattendrag påverkas inte vilket underlättar framkomligheten. Dom fina dagarna inbjuder till extra långa luncher i solgropen. 15 minuters lunchtupplur är obligatoriskt.

På väg in i dalen Gajlavagge  Foto:David Erixon

På väg in i dalen Gajlavagge
Foto:David Erixon

En dag mellan Pieskehaurestugan och Haddit var vädret helt annorlunda. Snöfall, låga moln och nästan ingen sikt. För första gången under turen gjorde vi en felnavigering då vi i slutet av en brant stigning hamnade i fel pass. Vi följde resterna av ett gammalt skoterspår som hade gått i rätt riktning hela dagen och spåret var betydligt lättare att gå i än lössnön bredvid. Vi ville nog helt enkelt tro att spåret skulle leda till samma plats dit vi skulle och blev därför ouppmärksamma. Misstaget upptäcktes ganska omgående och vi kunde utan problem ta oss över till rätt pass via en passage vid Haddit.
Men att följa spår i okänd terräng är alltså till viss del problematiskt. Då krävs extra noggrannhet i orienteringen.

Området vi nu befinner oss i kallas för Laponia och består av nationalparkerna Padjelanta, Sarek, Muddus och Stora Sjöfallet samt naturreservaten Sjaunja och Stubba. Laponia är ett världsarv på UNESCOs lista och namnet kommer från det latinska ordet för Lappland. Området är tre gånger så stort som Gotland.

Den västra delen av Laponia, Padjelanta, är en böljande fjällplatå med stora sjöar. Ett unikt växtliv gör Padjelanta populärt bland botanister. I Sarek, den centrala delen av Laponia, reser sig hundratalet höga toppar. Flera av dem har glaciärer och nedanför de branta fjällväggarna rinner strida jokkar i dalgångarnas botten. I Muddus dominerar urskogar av tall, gran och björk. Tillsammans är detta Europas största sammanhängande naturlandskap med så gott som orörd natur.

Att bo på fjällstuga är alltid lite extra trevligt. Speciellt momentet när man kommer fram och får tända i spisen gillar jag. Att höra hur näverbiten sprakar till då tändstickan nuddar, att se hur lågorna slickar veden, att känna värmen som sakta sprider sig och att känna lukten från lite rök. Då finner jag harmoni och skulle nog kunna bli sittandes i flera timmar och bara stirra in i lågornas dans.

På Svenska Turistföreningens fjällstugor finns stugvärdar på plats. Dom hjälper till att fördela bäddar, informerar, tar betalt och ser till att stugplatsen är i bra skick. Men stugvärdarna gör en sak extra bra och det är att sprida god stämning. Vi har fått äran att träffa både Leif på Pieskehaurestugan och Björn på Akkastugorna. Trevliga pratstunder om fjället och livet. Stugvärdarna är för mig en stor symbol för det ideella hjärtat som präglar Svenska Turistföreningens verksamhet. Utan ett engagemang så skulle föreningen genast stanna av och sluta fungera. Men tack vare driftiga människor runt om i landet så kan vi tillsammans uppleva våra svenska fjäll på ett lite mer bekvämt sätt. Det är de luxe!

Nedan kan du se bilder från etappen. Klicka på en bild för att starta ett bildspel!

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s