Gamla bekanta

Dag 96. 10 mars. Haddit – Staloluokta 27,5 km 588 möh

Vi fortsatte färden längs Nordkalottleden genom passet Gajlavagge. Gårdagens ”white-out” var idag som bortblåst. Skönt med lite sikt igen. Speciellt med tanke på att vi färdades på denna mäktiga plats med höga fjäll runt.

På sikt kunde vi se ett rött tält och två personer som rörde sig runt det. Kul att få träffa lite folk tänkte vi. Men innan vi kommit fram hade dom tyvärr redan lämnat lägret och begett sig ut på topptur. Vi kunde se spåret från tältet upp mot Kaisekietj-tjåkkåh. Jag blev lite avundsjuk. Ville också hellre nyttja den fluffiga snön till sköna pudersvängar utför ett högt fjäll istället för att pulsa fram med pulkan på släp. På håll kunde vi se toppturarna. Vi vinkade med stavarna och fick svar tillbaka. Lämnade ett visitkort i tältet.

Färden gick vidare ner till Staddajåkkåstugorna. Där passade vi på att äta lunch. Längs med den södra delen av Nordkalottleden/Padjelantaleden finns flera stugplatser som drivs av Badjelannda Laponia Turism. Det är en organisation bestående av medlemmar från fjällsamebyarna Tuorpon, Jåhkågasska och Sirges. I stort sett fungerar det som stugorna som drivs av STF. Under säsong finns en stugvärd på plats och under icke-säsong står en av stugorna öppen och där finns också hjälptelefon. Mer information finns på hemsidan www.padjelanta.com

20130412-224311.jpg
När vi skidade vidare efter lunchen vände jag mig om för att blicka ut över landskapet vi kom ifrån. Då såg jag en figur. Ensam skidåkare. Med ryggsäck. Blåa byxor och röd jacka. Allt stämde på håll. Mycket riktigt visade det sig vara vår gamla bekant Bjørn ”Polka-Bjørn” Tomren som vi träffade i Nordli. Ett riktigt roligt återseende! Så ikväll fick vi åter njuta av joddling och strupsång. Men då Bjørn har en raskare tidsplan än oss blir nog detta sista gången våra vägar korsas, i alla fall på denna tur.

Vi följde Stalojåhka sista biten ner till sjön Virihaure där samestugbyn Staloluokta ligger i den sydöstra änden. Precis vid utloppet fick vi en häftig naturupplevelse. Området är vinterbete för ren. Men det vi såg mellan trädstammarna var inte en renflock. Dessa djur var större. Det visade sig vara åtta älgar som samlats. Så många älgar har jag aldrig sett tillsammans förut. Häftigt.

För övrigt är detta lite av en sorgens dag. Ja har lyckats förlägga min mössa någon stans på fjället under dagen. Om du hittar en grå Fjällrävenmössa mellan Haddit och Staloluokta får du gärna höra av dig!

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s