Termossystemet

Dag 87. 1 april. Umbukta fjellstue – Kvitsteindalstunet 28km 579 möh.

Idag är det tydligen den första april. Nej jag har inte blivit lurad en massa. Tror jag. Det märks tydligt på vädret. Så kallat aprilväder idag. När vi lämnade Umbukta fjellstue var det klart, vindstilla och -20. Mitt på dagen lite blöt snö, kraftig vind och totalt vitt. Nu på kvällen mulet men ingen nederbörd. Sen har det liksom växlat mellan dessa vädertyper konstant under dagen.

Idag blev en lång dag. Inte i sträcka, men i tid. De 28 kilometrarna tog oss och pulkorna inte mindre 13 timmar. Anledningen? Lössnö. Tack vare Sölve på Umbukta slapp vi doch lössnön i första stigningen då han var så hygglig och gjorde ett spår med skoter. Vi valde att gå hela vägen då vi gärna ville komma fram till Kvitsteindalstunet. Det är en DNT fjellstuga som drivs av Rana Turistforening.

Vi har med oss sex liter vätska när vi är ute, fördelade i sex termosar med en liter i varje. Ofta är det en liter blåbär- eller nyponsoppa, en liter kokande vatten till lunchmaten och fyra liter dricksvatten. För att särskilja innehållet har vi ett system. Det behövs för det är inte så kul att få nyponsoppa i maten eller att bränna sig i gommen när man ska dricka vatten. Vi använder helt enkelt gummisnoddar i olika färger som sätts runt termosarna. Gul gummisnodd betyder kokande lunchvatten och blå gummisnodd betyder blåbär- eller nyponsoppa. På så vis går det lätt att snabbt hitta rätt termos i pulkan så att rätt innehåll hamnar på rätt ställe.

20130401-223054.jpg
Det som är så finurligt med gummisnoddar är att dom går lätt att flytta runt vid behov. Ibland kanske man vill ha två termosar med nyponsoppa. Termossystemet är ett tips till dig som ibland är ute, med minst två termosar samtidigt med olika innehåll.

/Niclas

Annonser

One thought on “Termossystemet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s