Solens energi

Dag 85. 30 mars. Steikvasselva – Gresvatnet 17.9 km 590 möh.

De senaste dagarnas ihärdiga snöande har gjort att marken nu är täckt med ett halvmeter tjockt lager fluffig nysnö. Dagens tur har gått igenom Spjeltfjelldalens naturreservat. En platt dalgång mest bestående av myrmark. Fantastiskt vacker att skida i. Speciellt eftersom att Oxtindarna hela tiden finns i blickfånget. Ett dramatiskt och högalpint fjäll med flera glaciärer.

Starten från Steikvasselva var tämligen brant och den hade nog varit riktigt svår att forcera om det inte vore för dagens hjälte Håkon som körde upp ett skoterspår åt oss hela vägen fram till naturreservatets början.

Solen stiger upp bakom fjällen i öst. Den värmer skönt i ansiktet och får snön att gnistra som om någon tappat ut alla världens diamanter i mitt synfält. Solen betyder kraft och liv.

Det är faktiskt tack vare solen som du kan läsa detta. Eller rättare sagt, det är tack vare solen som vi kan dela med oss av våra upplevelser. Hemsidan uppdaterar vi med hjälp av vår smartphone, bilder tas med kamera och film med en liten videokamera. Alla dessa elektroniska ting kräver energi i form av el. Du som själv äger en smartphone har kanske uppmärksammat att den behöver laddas, tämligen ofta. Ibland dagligen då batterikapaciteten är begränsad. Lätt åtgärdat i civilisationen. Bara att plugga in sladden i uttaget på väggen. Men på fjället finns inga uttag. Oftast inte ens en vägg. Men hur löser vi då detta elproblem?

Brunton är ett amerikansk företag med säte i Riverton Wyoming, som bland annat utvecklar energilösningar i form av kompakta batterier, smidiga solceller samt optik i form av kikare och kompasser.

Bruntin Sustain. Full av energi.

Bruntin Sustain 2. Full av energi. Foto: David Erixon

Brunton Sustain 2 är ett uppladdningsbart batterisystem, så kallat Powerpack, som kan ladda nästan all elektronisk utrustning via den inbyggda USB-porten samt uttag för 12V, 16V och 19V.

Man ansluter bara den elektroniska enhet som ska laddas direkt via sladd. Vi laddar främst mobiltelefoner, kamerabatterier och uppladdningsbara AA batterier till våra pannlampor. En fulladdad Sustain 2 räcker till cirka 10 laddningar av en smartphone.

Sustain 2 innehåller ett inbyggt Lithium-batteri med lång livslängd. Den är vattentålig och slitstark tack vare det skyddande gummiskalet. En indikator visar hur mycket ström det finns kvar i batteriet. När det är dags att ladda kan det göras direkt från väggen, via 12V uttag eller med solcellspanel.

Med hjälp av solen och Brunton Solaris 12 skapar vi energi.

Med hjälp av solen och Brunton Solaris 12 skapar vi energi.

Med på turen har vi Bruntons Solaris 12. Det är en en flexibel högpresterande CIGS-solcell som är byggd av fällbara skivor för enkel lagring och transport. Fäller man ihop den ryms den i fickan och fäller man ut den är det perfekt att ha den på pulkan medan man går. Är man still går den lätt att montera upp med ett par stavar eller bara att hänga den på väggen.

Med den begränsade tillgång på sol vi har på dessa breddgrader under januari månad lyckades Solaris 12 ordna fram en full mobilladdning per dag åt oss. I slutet av februari kunde vi fylla nästan halva vår Sustain 2 under en dag. Allt eftersom att antalet soltimmar ökar kommer mer ström att kunna produceras. Två eller fler Solaris enheter kan länkas samman för mer effekt. Det är väldigt tillfredsställande att vara självförsörjande på ström. Ström som dessutom produceras helt miljövänligt.

Vi lever i en tid då den elektroniska utrustningen blivit en stor del av vår vardag, på gott och ont. Samtidigt är vi ständigt på väg. Sladdlöshetens behov har aldrig varit större vill jag påstå. Batteriernas livslängd motsvarar dock inte alltid våra förhoppningar och förväntningar. Det kan skapa frustration i vardagen. Men Brunton har även utvecklat mindre produkter som räcker till 3-4 laddningar av en smartphone. Brunton Inspire är inte större än att du lätt kan ha den i fickan eller väskan. På så sätt behöver du aldrig bli utan ström i mobilen. Perfekt om du är på resande fot eller ute i skog, på fjäll eller hav.

Till slut vill vi passa på att önska alla en glad påsk!

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s