Längre dagar

Dag 83. 28 mars. Hattfjelldal – Sørdal 32,8 km 423 möh

Den uppmärksamme läsaren har kunnat konstatera att vi på sistone flera dagar har avverkat ganska långa sträckor. Orsakerna kan vara flera men det som främst avgör hur långt vi går är underlaget vi färdas på samt terrängen. När det är djup lössnö och mycket uppför är vår fart ibland bara 1 km/h. När vi som idag har gått mycket till fots på väg så har vi hållit en snitthastighet på 5 km/h. Det är sällan vi har ett högre snitt men det kan ske om vi har ett hårt och fast underlag och en jämn kupering. Då kan vi hålla ganska hög fart samtidigt som vi tar höjd. Detta i kombination med en lång utförsbacke där vi bara kan stå och glida har gjort att vi någon gång kommit upp i en snitthastighet på 7,5 km/h över en längre sträcka.

De sista dagarna har vi skidat mycket på antingen hårda skoterspår eller vandrat till fots på väg. Förutsättningar som gör att vi rör oss förhållandevis snabbt. Därtill är det ju nu långa fina dagar och vi kan utan problem vara igång från 07.30-18.00 vilket blivit vår standard. När jag efter en sådan dag kollar på min GPS kan jag se att vi varit i rörelse cirka 6 till 7 timmar. Resten av tiden gör vi annat. Vi brukar dels ta en lång lunch med en liten tupplur. Därtill så brukar det bli lite kortare stopp för att fylla energi och justera kläder. Ibland får vi syn på något vackert vi vill filma eller fotografera och då kan det gå en halvtimme till det. Dessutom träffar vi ofta en massa hyggligt folk som vi stannar och pratar med. Idag stannade det till exempel en bil som frågade om vi var på vägen som leder till Tolkmoen. De hade nämligen bokat en hytta där. ”Är lite osäker”, svarade jag. ”Men den går till Nordkap”. Nu var inte det till så mycket hjälp men jag kunde visa på deras karta var vi var och fick dessutom berätta om vår tur.

Att vi nu börjar bli riktigt vana att dra pulka gör inte att vi färdas så särskilt mycket snabbare än i början av turen. Men jag tror däremot att vi inte blir lika slitna utan vi kan utan större bekymmer gå fullånga dagar flera dagar i följd utan att behöva en massa extra vila. Så var inte fallet under turens inledning.

Idag har vi som sagt gått till fots på väg hela dagen. Det snöade någon decimeter när vi hade vilodag och vägarna som tidigare började bli bara är nu åter fina vintervägar på vilka det går fint att dra pulka.

20130328-210921.jpg
Det märks att påskhelgen dragit igång nu för det har varit mycket folk ute och skidat och fiskat. I Norge är man ledig även på skärtorsdagen och väldigt många firar påsken på hyttan.

20130328-210948.jpg
Vårt strå till påskstämningsstacken blev att vi målade ägg vid dagens frukost. Kul med lite påskpyssel. Därtill passade vi på att idag ta en riktigt lång påsklunch i solen. Vi åt prinskorv, köttbullar, ägg, rödbetssallad och sill. Vi passade dessutom på att sätta upp lite påskpynt som Niclas burit med sig under hela turen. De Luxe så det förslår.

/David

Annonser

2 thoughts on “Längre dagar

  1. Den konstnärliga talangen är inte mycket att skryta med men är det påsk så är det. Då ska det målas ägg på fjället. Hoppas att du också fick lite ägg målade!

    Syns snart igen, fast i Abisko!

    /Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s