Summering av etapp sex

Vilodag Hattfjelldal

Jag tänker tillbaka på den 5 januari då vi äntligen fick påbörja vår tur efter flera månaders planering. Det känns som igår. Men när jag bläddrar i min dagbok inser jag snabbt att oceaner av tid, möten och upplevelser passerat sen vi tog våra första steg. Nu har vi kommit till Hattfjelldal och därmed genomfört vår sjätte och längsta etapp på turen. 14 dagar sen vi lämnade Meråker och mycket har hänt. Totalt har vi nu varit ute i 81 dagar och skidat 138 mil. Vi befinner oss i höjd med Luleå.

Här kan du se ett bilder från den senaste etappen. Klicka på en bild så startar ett bildspel.

Då denna etapp varit lång startade vi ut med tunga pulkor från Meråker. Under etappens första vecka skulle den tunga pulkan komma att göra sig påmind flera gånger då föret mest präglades av lössnö i skogslandskap. Vi har stundtals slitit rejält.

Skoterspår bli extra tacksamma i dessa lägen då snön blir packad och betydligt lättare att färdas på. Men att följa skoterspår är lurigt utanför uppmärkta leder är lurigt. Man vet aldrig vart de ska ta vägen och inte finns dom med på kartan heller. Så länge de går i samma riktning som man själv tänkt färdas går det bra. Men om spåret avviker måste man tillslut välja. Vidare på spåret i något felaktig riktning eller ut i lössnön och rätt riktning.

Vädret har mestadels varit stabilt högtryck med kalla nätter och soliga dagar som följd. Att vara utomhus hela tiden flera dagar i följd med kallt väder tar på kroppen. Upplevelsen av att vara konstant hungrig under denna tid är troligen sammankopplad med det ökade energibehovet för att behålla kroppsvärmen. Fingrarna vill helst inte lämna de tjocka Primaloft Extreme vantarna. Men då vissa uppgifter kräver bättre finmotorik än vad de vantarna tillåter måste fingrarna stundtals blottas i kylan. Följden blir uppvärmningsåtgärder som händer i armhåla och stora vevande rörelser. Kroppsrörelse är det enda sättet att skapa värme på. Jag har nog gjort mer ”tantgympa” under denna etapp än sammanlagt under hela mitt liv. Ni vet rörelser där man sparkar hälarna i baken med koordinerade armrörelser till. Med musik i öronen blir det riktigt roligt och jag har nog till och med skapat några nya moves i min egen rörelsereportoar.

De soliga dagarna har varit njutbara och vi har fått en försmak av den annalkande vårvintern. Den kanske bästa av alla årstider på vintern. För vinter är inte bara vinter, som man lätt kan luras att tro. Det har blivit många ”lurturer” i solgropen efter lunchen med gassande sol i ansiktet. Nog har ansiktet fått en del färg. Vi ser båda ut som tändstickor, det vill säga svarta upptill och vita nertill.

Fjällräven Akka Endurance i norrsken Foto:David Erixon

Vi har under denna etapp besökt två mycket speciella platser. Det är Gaundalen Fjellgård och Gevsjøen Fjellgård. Här finns det familjer som är bosatta året runt. Här har de sina näringar och lever sina liv. Vad är det då som är så speciellt? Jo båda platserna ligger i väglöst land och saknar helt kommunikation i form av bilväg. Om Nils från Gevsjøen vill till närmaste samhälle i Snåsa får han om sommaren antingen gå tre mil till fots över fjället eller ta båten över Gevsjøen till Björkede i Sverige. Därifrån kan han ta bilen de 25 milen till Snåsa. Båda gårdarna har uppmärksammats i den norska tv-serien ”Där ingen skulle tro att någon kunde bo” som även sänts i Sverige.

Vi har även träffat på ytterligare två som gör NPL. Det är väldigt givande att få ta del av andras tankar och upplevelser kring turen. Bjørn och André har en tajtare tidplan än oss och går med betydligt lättare packning. Tyvärr har dom ingen hemsida eller blogg. Bjørn visade sig vare en professionell musiker med joddling och mongolisk strupsång som specialité. Något vi fick avnjuta vid flera tillfällen.

Våra vägar korsades i Nordli som ligger i Lierne kommun. Norges kanske trevligaste kommun? Vi har aldrig blivit så väl bemötta som här. På byns restaurang Li-vert’n blev vi bjudna på mat, på butiken Matkroken fick vi buffar och lokalt bakat bröd. I kommunhuset som även inrymmer bibliotek och Nasjonalparksenter fick vi många trevliga pratstunder med personal och andra besökare. Skidor väcker verkligen intresse i denna del av Norge kallat Trøndelag. Jodå, åkare som Northug, Bjørgen, Johaug och inte minst årets kvinnliga vasaloppsvinnare Laila Kveli kommer från området.

Förutom skogslandskap har vi också rört oss på kalfjäll. Turen har gått genom ytterligare två nationalparker. Skækerfjella-Blåfjella nationalpark och Børgefjell nationalpark. Speciella platser som med sin vilda karaktär utan inslag från mänsklig teknifiering i form av leder och stugor skapar känsla av total vildmark. Platser väl värda att besöka igen för att utforska mer.

Den 5 januari är länge sedan. Men som tur är har vi gott om tid kvar på turen innan vi är framme i Nordkap. Gott om tid att upptäcka nya platser, träffa nya människor och uppleva häftiga möten med naturen.

/Niclas

Annonser

2 thoughts on “Summering av etapp sex

 1. Hej! Kul o höra att ni har det gått där ute i kylan! Skäckerfjällen kommer jag allt ihåg med sönderblåsta tält bl.a:) jag ser att solen gör sitt och att brännan är påtaglig! Kör ni latchen klatchen?? Ha det riktigt gott framöver! /Tobbe

  • Ja skäckerfjällen kan vara hårt mot dom hårda, stackars tältet. Det var verkligen en upplevelse. Tur att vi grundat med blåbärspaj.

   Solen börjar allt att ta lite nu… Missade att packa ned latchen men det känns som att tiden och solen nog kommer att få till lite färg ändå.

   Tack för lyckönskningarna. Ser fram emot att om någon dryg vecka komma in bland riktigt höga toppar igen. Har vi flyt med vädret skulle det vara kul att traska upp för något högt i Sarek.

   /David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s