Ny depå med överraskning inuti

Dag 81. 26 mars. Mikkeljord – Hattfjelldal 17,5 km 214 möh.

Idag har vi förflyttat oss de sista kilometrarna till Hattfjelldal som är ändhållplats för etapp sex av totalt 12. Vi har under dagen vandrat genom Susendalen, omgivna av höga berg och stora granar.

De omkringliggande fjällområdena utgör betesmark för ren. I Hattfjelldal centrum träffade vi en renskötande same. Det blev ett långt samtal om natur, längtan till fjället, den uppväxande generationen och den moderna renskötseln. Vi fick lära oss mycket om renskötsel och denna man hade ett stort hjärta för sina renar. Kärleken till renen var hans drivkraft. I dagens mekaniserade renskötsel tyckte han ibland att känslan för djuren tappades bort bland lönsamhetskrav, pappersjobb och myndighetsbeslut. ”Men man börjar väl bli gammal och känslig” var det sista han sa innan han hoppade in i bilen och körde vidare. Kanske är det så i vårt samhälle som är starkt präglat av marknadsekonomiska värderingar att känslor ofta åsidosätts för positiva siffror i det ekonomiska resultatet. Håller vi på att tappa bort oss själva och varandra?

På den lokala matbutiken handlade vi lite påskmat. Snart är det dags för den stora fjällhögtiden. Tiden då människor vallfärdar till fjällen för att njuta av sol, snö och aktiviteter som fiske och skidåkning. Blir trevligt med lite mer människor i fjällen. Hittills har vi varit tämligen ensamma.

Niclas öppnar paket Foto:David Erixon

Niclas öppnar paket Foto:David Erixon

Förutom påskmat hämtade vi även upp vår matdepå. Vår vän Johan har varit så snäll och levererat den åt oss. Det tackar vi ödmjukast för. Med i depån fanns ett litet paket och ett brev nedsmuget. Samt en korsordstidning. Vi behöver definitivt lite hjärngympa. I paketet låg mer hjärngympa i form av en ”kluring” som går ut på att lösgöra en ring från ett snöre med massa träbitar i vägen. Både jag och David fascineras av dylika ting. Minuter blir lätt till timmar. Om vi inte löser den inom kort är det risk att snön hinner smälta bort innan vi kommer oss vidare.

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s