På tur i Børgefjell

Dag 79. Namsvatn – Stora Kjukkelvatnet 31,6 km 830 möh

Då har turen kommit till Børgefjell. Ännu ett nytt och spännande fjällområde som vi nu får bekanta oss lite närmare med. Børgefjell är Norges näst äldsta nationalpark och firar faktiskt 50 år nu till sommaren. Nationalparken består av stora områden orörd natur där mänsklighetens tekniska påverkan är väldigt minimal. Det finns inga markerade leder och ännu mindre övernattningsmöjligheter i form av stugor.

Vi startade med att skida 13 kilometer över sjön Namsvatn och började sedan plocka höjd upp genom den glesa björkskogen. På fjället var snön vindpackad och hård. Fin att skida på.

20130325-145129.jpg
I Børgefjell har fjällräven sitt starkaste tillhåll i Norge och tillsammans med grannfjället Stekenjokk på svenska sidan gränsen är det en av Skandinaviens viktigaste platser för den lilla räven. Rapporterna visar på att det i Skandinavien idag finns runt 100 vuxna fjällrävar. 80 bor i Sverige och 20 i Norge. Fjällräven är beroende av god tillgång på smågnagare för att kunna överleva. 2011 var det lämmelår och då räknade Länsstyrelsen i Jämtland till 52 nya valpar. Men under 2012 var samma siffra noll. Förutom osäker tillgång på mat är rödrävens utbredning ett allvarligt hot mot fjällräven. Den större rödräven inte bara dödar sin mindre släkting. Den ställer också till det genom att överta gryt och konkurrera om samma mat.

Det bedrivs ett aktivt jobb för att rädda fjällräven kvar i de skandinaviska fjällen. I såväl Norge som Sverige genomförs bland annat stödutfodring och utskjutning av rödräv. Vi har ännu inte lyckats se någon fjällräv på vår tur men vi har sett spår. Får du se en fjällräv ska du verkligen passa på att njuta av ögonblicket. Men tänk på att aldrig störa fjällräven och uppsök aldrig aktivt något gryt.

20130325-145653.jpg
Under 2011 hade ett annat sällsynt djur i fjällen slagit sig ner i Stekenjokk. Inte mindre än tre häckningar av Fjälluggla kunde observeras. Något tämligen unikt. Därför är det extra upprörande när polisen samma år avslöjar en liga som stjäl fågelägg i området. Vissa ägg säljs till samlare och andra ruvas i maskiner tills de kläcks. Enligt Kent på Visit Børgefjäll hade man spårat en försäljning av en jaktfalk med ursprung Stekenjokk. En affär värd 700 000 kronor. Äggplundringen ledde till ett beslut att göra hela fjällområdet i Stekenjokk till en förbudszon. Ett drastiskt och unikt beslut. Men tyvärr behövligt för att komma till rätta med problemen med äggplundringen.

Att ha tillgång till naturen är en rättighet i såväl Norge som Sverige. Men med det kommer också skyldigheter. Låt oss tillsammans verka för ett miljömedvetet friluftsliv som möjliggör att även kommande generationer kan njuta av frisk luft, kristallklart vatten och möten med den orörda naturen. Den här planeten är inget vi ärvt av våra föräldrar. Den har vi lånat från våra barn.

/Niclas

Annonser

2 thoughts on “På tur i Børgefjell

  1. När nu halva kvalserien är spelad ligger ditt (Niclas) favoritlag Leksand tvåa och det ser mycket ljust ut just nu för spel i elitserien nästa säsong. Västerås ligger längre ner i tabellen…..
    Nu rapporterar jag väl sanningsenligt, inte sant……
    / Stefan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s