Morgontankar

Dag 80. 25 mars. Stora Kjukkelvatnet – Mikkeljord 36,6 km 319 möh

Jag vaknar till och ser att det redan blivit ljust. Oj, har vi försovit oss, tänker jag och tittar på klockan. Den visar 05.20 och det är tio minuter kvar till klockan ska ringa. Nu är det alltså ljust redan innan klockan ringer.

Istället för att försöka somna om ligger jag och lyssnar. Tältet står mitt på kalfjället så trots att det inte blåser mycket så fladdrar det ändå lite i tältduken, men inne i tältet är det vindstilla och sovsäcken så varm att jag behövt öppna den lite i sidan. En fjällripa spelar sitt rapande läte utanför tältet. När vinden för en stund lägger sig blir allt helt tyst, det enda som hörs är Niclas tunga andetag. Jag tänker på hur otroligt lyckligt lottad jag är. Jag befinner mig i ett vackert fjällandskap i ett otroligt vackert land. Jag har varit på tur i 80 dagar men har ändå 60 dagar kvar att njuta. Min kropp är hel och frisk. Dessutom är jag inte ensam utan alla dessa upplevelser får jag dela med Niclas. En god vän som jag har kul tillsammans med och i vars händer jag vågar lägga mitt liv när det krävs.

Klockan ringer. Niclas kliver som alltid upp först och när han stökar runt samlar jag mina morgontankar. Jag bestämmer mig för att nästa gång vi går en heldag i lössnö och allt känns tungt så ska jag ändå välja att vara tacksam. Tacksam för att jag har möjligheten att få vara på långtur.

Inledningen på dagen var molnig men på eftermiddagen sprack det upp helt. Vi kunde då till fullo njuta av Børgefjells skönhet. Höga fina berg som ligger på rad och avlöser varandra. Till formen påminner många om Helags. Det vill säga branta på ostsidan där glaciärer legat och tuggat i sig.

20130325-205051.jpg
När vi var i Nordli hittade Niclas mandlar på tillbud och slog till. Nu har jägarsnuset därför ändrat lite karaktär. Utöver russin, jordnötter och choklad ingår nu alltså även mandlar. Lite mer svårtuggad är denna nya variant och verkligen inte något man sväljer otuggat. Men när man väl malt igenom en näve så blir smaken något i stil med mandeltårta. Väldigt gott. Bara lite smörkräm som saknas.

Ner i Susendalen kunde vi följa ett skoterspår. Praktiskt för det var brant och ganska tät skog. Dagens sista kilometrar har vi gått på väg och imorgon kommer vi att avsluta denna etapp genom att traska vidare till Hattfjelldal.

/David

Annonser

2 thoughts on “Morgontankar

 1. Hej på er!
  Mer och mer avis på er för var dag som går. Tänk va olika ens dagar ser ut. Ni njuter på så mkt ni bara kan. Själv har jag spenderat mesta delen av dagen till att jaga kristaller i diverse former.. O nu hem till städ o disk.
  Men choklad kan man njuta oavsett var man är. Fukt_o_mandel blev det idag 🙂
  Har anat en viss tendens till längre dagar(i km) den sista tiden. Nästan 10 km mer än i början av turen. Har ni blivit snabbare? Ljust länge gör att ni går längre? Lättare terräng?
  Ha’de!

  • Choklad ska man alltid njuta av. Att vara kristalljägare tar på krafterna. Vi har de senaste dagarna varit på jakt efter kompakta kristaller som bär bra och har liten friktion. De trivs vi bäst med.

   Du är på helt rätt spår i dina funderingar kring distanserna. För att bena ut det lite kan man säga att det som avgör vår fart är först och främst underlaget. Sista veckan har vi många gånger kunnat följa antingen skoterspår och ibland väg. Vi har ju även blivit starkare men jag tror att mest märks på att vi inte behöver ta lika många och långa pauser utan kan gå hela dagen 07.30-18 utan att bli särskilt slitna. Inte bara en dag utan dag efter dag. Det innebär två saker. Vi kommer dels längre och kan dessutom ta längre lunchpauser i solgropen. Vi tar nästan alltid en tupplur på maten, det är de Luxe det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s