Nationalparksenter i Nordli

Dag 75. 20 mars. Vilodag Nordli.

20130320-205215.jpg
Vad gör man en ledig dag på en liten plats som Nordli tänker du. Går på nasjionalparksenter säger vi. Här får man förutom massa information och viktiga kunskaper fina naturupplevelser, inomhus.

Vi känner oss som hemma här i Nordli. När vi promenerar mellan affären, biblioteket och stugan vi bor i vinkas det glatt från bilister vi möter, folk säger hej på ett sätt som att vi känner varandra och mannen med motorsågen stänger av den för att få sig en pratstund. Han har för övrigt kapat upp ett rejält lass björkved under de två dagar som vi varit här. Sist vi passerade stod han i sågspån upp till knäna.

Hela det lilla samhället präglas av en vänskaplig och inkluderande anda. Alla känner alla. Det är svärsonen till Siv på macken som äger restaurangen där vi åt lunch igår och tack vare Sverre på Matkroken hittade vi en stuga att hyra då Astrid som hyr ut är hans svärmor. Ja ni förstår. Till skillnad från många samhällen ute på landsbygden verkar det sjuda av framåtanda och entreprenörskap här i Nordli. Det satsas bland annat stort på det lokala mathantverket bestående av produkter från skog, sjö och fjäll. Mycket vilt och fisk. Prova gärna en björnhamburgare om du passerar förbi.

20130320-205321.jpg
I området vi befinner oss i nu finns två stora nationalparker. Lierne nasjonalpark och Blåfjella-Skækerfjella nasjonalpark. Tillsammans utgör de ett av södra Norges största sammanhängande områden med orörd natur. Nasjonalparksentret i Nordli, som invigdes juni 2006, har till syfte att sprida information om förvaltning, natur och naturbruk i nationalparkerna men också ha en koordinerande roll i arbetet med att utveckla besöksnäringen runt parkerna. Det kan tyckas vara en paradox att skapa förståelse för att värna om sårbara naturtyper, arter och miljövärden samtidigt som man ska arbeta för att öka antalet besökare i områdena som ska värnas. Men ju fler som upptäcker naturen och förstår hur värdefull den desto mer sprids också kunskaper om den samt känslan av att den är viktig att värna. På så sätt kan man inspirera till ett miljömedvetet friluftsliv.

20130320-205453.jpg
I nasjonalparksentret finns också utställningen ”å leve av naturen – å leve med rovdyr”. Här får vi följa med genom historien och se hur viktig naturen varit i människors liv i regionen. Från de första jägar/samlarkulturerna i tidig stenålder till jordbrukarna under andra världskriget. Dessutom presenteras de fyra stora rovdjuren, med fokus på björn. Utställningen är interaktiv och med hjälp av sina lånade hörlurar berättas massor med historier. Man kan välja mellan norska och engelska.

Fjällräven  Akka Endurance i norrsken Foto: David Erixon
När vi gick igenom Blåfjella-Skækerfjella nationalpark fick vi uppleva detta vackra skådespel. Norrskenet är magiskt. Speciellt när det inte är någon belysning i närheten s

Imorgon fortsätter vi turen norrut mot Nordkap. Men först ska vi ta oss till Hattfjelldal där vi ska fira påsk och hämta upp nästa matdepå.

För övrigt:
– Är det idag vårdagjämning vilket betyder att natten och dagen är lika långa.
– Är apelsiner fruktansvärt gott.
– Är min MP3 nu fylld av nya podcaster från Mammas nya kille.

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s