Varför jag ogillar helnöt

Dag 73. 18 mars. Berglia – Eidet 30,8 km 523 möh

Dagens tur började med cirka 10 kilometer skidåkning genom skog från Berglia till sjön Lenglingen. Därifrån traskade vi väg norrut. Vi befinner oss nu i höjd med norra Jämtland. Mer exakt i närheten av Gäddede, för den som vet vart det ligger. Vet man inte det går det bra att ta hjälp av en kartbok.

Vi har nu varit på tur i 73 dagar. Ingen dag är den andra lik. Vi har en plan som hjälper oss att veta vart vi ska slå läger om kvällen. Men vi har ingen aning om hur det ser ut eller vilka människor vi kan komma att träffa. Ovissheten gör det spännande att vara på tur! Men mitt i all spontanitet behövs också rutiner. Det ger oss trygghet och en hel del säkerhet.

Klockan ringer samma tid om morgonen och jag är först upp ur säcken. När pulkorna är färdigpackade startar David GPS:en innan vi vandrar iväg. 12.30 äter vi lunch. Då plockar jag fram dagmatpåsen, två termosar och två liggunderlag från min pulka samtidigt som David gräver en soffa. När vi kommer fram till kvällens lägerplats parkerar vi pulkorna parallellt framför den tänkta ingången. Jag behåller skidorna på och trampar till snön där tältet ska stå medan David plockar fram det ur sin pulka. Detta är bara några exempel på återkommande dagsrutiner.

20130318-191513.jpg
En rutin till är att vi äter 200 gram choklad per person och dag. Den snabbtänkte har redan räknat ut att det blir 14,6 kilo per person hitintills under turen. Oftast är chokladen Marabou 200 grams kakor som går finfint att dela först i två rader var med fyra bitar i varje rad. Alltså åtta bitar per person. Återstående tolv bitar delas så att det blir tre rader med två bitar i varje rad. Tack vare rutornas förindelning går Mint Krokant, Daim, Mjölkchoklad och de övriga lätt att dela och allt är frid och fröjd. Men vissa dagar blir det Helnöt. Detta är besvärliga dagar. Det är absolut inget fel på smaken. Men de hela hasselnötterna gör det omöjligt att dela chokladkakan efter rutornas förindelning. Istället för att brytas där det är tänkt bildas små, sneda och totalt oöverskådeliga rutor då nötterna gör hela kakan instabil. Det liknar mest smulor faktiskt. Den trygghet vi känner med våra rutiner skakas om rejält helnötsdagar och det känns som att vi verkligen ”living on the edge”.

Imorgon blir en Daimdag. Det blir nog en bra dag.

/Niclas

Annonser

7 thoughts on “Varför jag ogillar helnöt

  1. Haha vilka härliga problem ni har… Verkligen ett typexempel på ”Dagens I-Landsproblem” ;O)

  2. Jag tycker det är fint belyst att helnöt är för god för att delas (rättvist i alla fall). 🙂

    • Før att førsøka få till lite rættvisa i detta helnøtsintermesso kør vi på en beprøvad metod från barndomen. Den som delar får inte vælja først.

      /David

  3. Ping: Full fart i förberedelserna | Vita bandet 30 dagar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s