Växlande väder

Dag 71. 16 mars. Holderen – Setertjønna 22,8 km 550 möh

Att vädret växlar snabbt till fjälls är en sliten klyscha. Men den stämmer. När vi vaknade i morse var det -27 grader, blå himmel och vindstilla. Medan vi höll på att packa pulkorna kunde vi se hur den stigande solen började lysa upp sjön Holderen. Den började i bortre änden men kröp sakta åt vårt håll. När vi kom ut på sjön och in i solen värmde den skönt.

20130317-152852.jpg
Kallgraderna förvandlade David till en blandning av Wassberg och Jultomten. Men allt eftersom timmarna gick blev det varmare. Solen gjorde underverk med temperaturen och frosten i Davids skägg försvann. Mycket välkommet.

20130317-153521.jpg
När vi skidat de sex kilometrarna över Gefsjøn intog vi lunchen bakåtlutade mot ett gammalt båthus. Solen gassade, vinden existerade inte och allt var perfekt. Jag behövde inte ens ha vantar på och snön på pjäxorna smälte. Om det inte vore för att vi ska till Nordkap hade jag nog suttit kvar ännu. Vilandes mot båthuset med solen i ansiktet och fågelsång i öronen.

Ett stycke senare passerade vi Gefsjøns Fjellgård. En av de få platser i Norge, tillsammans med Gaundalen, som har bofasta människor utan tillgång till väg. På vintern är det skoter som gäller för att ta sig de fyra milen till närmsta bilväg och därifrån ytterligare en mil med bil till närmsta samhälle. På sommaren får man åka båt istället. Näringen kommer från jordbruk med får och fisketurism. Spännande att få ta del av olika livsöden.

Åter till det växlande vädret. Efter att vi sagt adjö och fortsatt ett stycke genom skogen började vi åter ta höjd upp mot kalfjället. Vad som började som en viskning i trädkronorna blev några minuter senare till en rytande storm. Snabbt drogs dragkedjor upp, jackor åkte på och huva fick skydda ansiktet. Snön drev nu rejält runt våra fötter. Planen på att fortsätta upp på kalfjället byttes snabbt ut mot en ny som gick ut på att istället söka skydd i skogen. Till i morgon hoppas vi på att vädret växlat igen och att vinden lagt sig. Som sagt, det kan ju gå fort det där.

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s