Norrsken i vinternatten

Dag 72. 17 mars. Setertjønna – Bergli 28,2 km 450 möh

Idag har vi sett turens första norrsken men mer om det snart.

Till vår glädje hade nattens vind äntligen packat till snön på kalfjället. Var alltså mycket lättare att skida idag än det varit tidigare i veckan, skönt.

Vi har haft ännu en dag med pangväder. Strålande sol på förmiddagen och vi bjöds på en mäktig halocirkel. Det blev till och med som en uppochnervänd regnbåge ovanför själva halocirkeln. Det har jag aldrig sett tidigare.

20130317-224312.jpg
Vi följde en lång dalgång och hade siktet inställt på Blåfjellhatten som vi skulle gå strax nordväst om. Vi har nästan hela dagen fortsatt att gå i Blåfjella-Skjækerfjella nationalpark. Jag slås ofta av hur otroligt mycket fjäll det finns i detta land. Nästan dagligen bjuds vi på helt nya fjällområden och varje nytt område har sin alldeles speciella karaktär. Just här är det som sagt det faktum att det oftast är barrskog som utgör trädgränsen.

Vi satte som mål för dagen att ta oss till byn Bergli. Vi kom fram vid 18.30 och kikade in hos just familjen Bergli för att be om lite vatten. Vi fick dessutom tips på ett skoterspår som vi kan följa över en fjällpassage imorgon. Därtill hann vi prata lite skidor och Vasaloppet. Vasaloppet öppnade, och stängde, idag sin anmälan inför 2014 års lopp. Det tog 10 minuter innan alla platser tagit slut. Tack och lov hade min ömma moder utfört dagens anmälningsuppdrag med bravur och jag är nu anmäld till ännu ett Vasalopp.

När vi kom ut igen efter vattenpåfyllningen hade de blivit mörkt och ett mäktigt norrsken dansade fram över himlen i vinternatten. Jag tycker att det är ett otroligt vackert skådespel och blir lika förundrad varje gång. Vi gick en kilometer till för att finna en lämplig tältplats och jag bara njöt. Nymånen gav tillräckligt med ljus för att pannlampan skulle vara överflödig. Den var dock inte så stark att den tog över stjärnor och norrsken. När vi slagit upp tältet passade jag på att ta lite fina bilder som kommer till nästa etappsummering i Hattfjelldal.

Nu ska jag ut och borsta tänderna och njuta lite till av norrskenet.

/David

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s