Det sociala experimentet att långtura

Dag 66. 11 mars. Sulåmo-Innstua 25,5 km 425 möh.

Att ge sig ut på en 250 mil och 140 dagar lång skidtur kan vara utmanande på flera sätt. Inte nog med att väder och terräng kan sätta en på prov. Att tillbringa så mycket tid tillsammans med en och samma person kan bli nog så krävande.

Det är ytterst få personer som jag skulle vilja göra en sådan här tur tillsammans med. Dels så måste man ju ha de fysiska förutsättningarna och kunskaperna som krävs, men inte minst så måste det stämma socialt.

Inför turen har vi sett på det sociala samspelet som ett riskmoment precis lika stort som förslitningsskador. Skulle det haverera fullständigt är det inte längre kul att vara på tur och det skulle till och med kunna bli så att vi tvingas avbryta turen. Detta tillsammans med förslitningsskador har vi sett som de två största riskerna under turen.

För att detta ska funka så bra som möjligt har vi till och med inför turen upprättat ett dokument kring den sociala samvaron. Ett dokument som föregåtts av många långa samtal kring hur vi vill ha det under turen och hur vi inte vill ha det. Målet är att alltid vara varm, torr och mätt. Är jag det så kommer jag att må bra, men jag vet också att det inte alltid kommer att vara så. Om jag tycker att Niclas är knäpp bör jag först gå till mig själv innan jag börjar att kritisera honom. Kanske håller vi på att välja tältplats och jag tycker att Niclas är dum i huvudet som inte fattar att mitt förslag är det bästa. Troligtvis är jag just då både blöt, kall och hungrig. Och om jag är det så gäller sannolikt detsamma för Niclas. Då är det inte bra att säga ”Du, idioten i blå Jacka! Vad är det din hjärna inte kan förstå? Denna platsen är ju bäst!” Det kan bara bli fel. Niclas tycker troligtvis detsamma om mig. Det bästa i det läget är att bara resa upp tältet och se till att bli varm, torr och mätt igen. Plötsligt så känns inte Niclas knäpp längre och kanske var det till och med så att hans förslag var mycket bättre än mitt.

Skulle det dock vara så att jag efter maten fortfarande känner att Niclas beter sig på ett sätt som stör mig så kan vi ta ett konstruktivt snack kring det då.

Vi har nu levt tillsammans 24 timmar om dygnet på några få kvadrat under 66 dygn. Alltså under 1584 timmar. Enda gången vi är åtskilda är när någon går på toaletten. Vi har därför lärt känna varandra både utan och innan vid det här laget. Niclas har vuxit från att vara en god vän till att bli en av mina allra bästa vänner. Ofta så kommer vi på samma idéer samtidigt och vi kommer ofta fram till samma slutsatser. Att vi blivit väldigt samspelta blev uppenbart när vi var på Storulvån och hälsade på. Vi fyllde ofta i varandras meningar när den andre berättade något. Och många gånger kom vi samtidigt med exakt samma kommentar när någon berättade något för oss. Till vårt föredrag hade vi valt ut ett antal bilder att prata kring och nämnt något kring vad vi skulle kunna säga kring varje bild. Det var dock mycket annat som också skulle göras så vi hann aldrig bestämma vem som skulle säga vad och genrepa. Att vi ändå fick kommentarer kring hur samspelta vi var får väl vara ytterligare ett tecken på att vi nu känner varandra riktigt väl.

Vi har inte haft några gräl ännu under turen. Dock är det flera gånger efter kanske någon tung stigning som vi inte sagt särskilt mycket alls utan bara sett till att fylla på energi. Snackat har vi gjort senare.

Eftersom det funkat utmärkt hittills så tror jag att det kommer att göra det framöver också.

20130311-205120.jpg
Idag har vi skidat det mesta utanför led genom ganska låga fjäll och bland många fina träd. Det har snöat till och från under dagen men mest på eftermiddagen. Sista biten gick vi på väg och vi passerade Skalstuguvägen. Den väg där man springer under landsvägsstafetten St Olavsloppet som går mellan Östersund och Trondheim under fyra dagar.

/David

20130311-205409.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s