Summering etapp 5

Dag 63. 8 mars. Vilodag Storulvån.

Nu är vi tillbaka på platsen där allt startade för nästan sex månader sedan. Det var i början av september som vi bestämde oss. Vi gör det. Vi går Norge på langs. 250 mil på 140 dagar. Konceptet var givet: de luxe. Bästa sättet att uppleva naturen på. Platsen var Storulvån fjällstation där vi vid tillfället båda jobbade.

Under denna etapp har vi fått uppleva mer anonyma fjällområden än under den föregående. Men naturupplevelsernas vi bjudits på har varit minst lika storartade. Efter att vi lämnat Folldal kom vi in i Einunndalen. En om sommaren bördig dalgång med flera sätrar i bruk. Här finns så mycket kor att till och med mjölkbilen dagligen passerar igenom dalen på den lilla grusvägen. Men nu på vintern ligger vägen gömd under ett tjockt lager snö och det enda tecknen man kan se av djurhållning är stängsel här och var. Endast riporna höll oss sällskap på vår färd.

Vi passerade riksväg 3 som är den snabbaste vägen mellan Oslo och Trondheim. Där gick mycket tung trafik och vägen var saltad så det fick bli ”rullepulk” och reflexväst. Efter byn Kvikne kunde vi åter ta oss upp i fjället. Nu till området Forollhogna. Norges 19:e nationalpark som i inrättades 2001 med syfte att bevara ett stort sammanhängande fjällområde med orörd natur och stor biologisk mångfald. Dessutom är Forollhogna hem för Norges mest produktiva vildrenstam. Den kännetecknas framförallt av stora bockar med väldiga kronor. Anledningen är de sammanhängande betesmarkerna som både sommar och vinter är rika på föda tack vare den kalkrika grunden i kombination med låg störning av människor.

Forollhogna är ett ”snällt” fjällområde med stora vidder och små böljande fjälltoppar. Den högsta, Forollhogna, sticker dock upp som en mäktig majestät mitt i området med sina 1332 meter över havet. Här finns inga leder och DNTs nät av stugor sträcker sig inte hit. Så för den som vill göra ett besök i vildrenens, järvens och fjällrävens rike rekommenderas tält. Vi huserar i vårt Akka Endurance från Fjällräven och trivs bra med det.

Blå morgontimma i tältet Foto:David Erixon

Blå morgontimma i tältet Foto:David Erixon

Vidare har vi färdats på platser där historiens vingslag gör sig påminda. Bukkåhammaren och fjällområdena mellan Haltdalen och Handöl var platsen där många de svenska karolinerna ledda av generallöjtnant Armfeldt mötte döden efter det misslyckade försöket att erövra Trondheim 1718/1719. Historien är idag känd som Karolinernas dödsmarsch.

Vi hade kunnat gå samma öde till mötes. Men istället för att trotsa ovädret i fjället blev vi upphämtade i bil i Haltdalen för att göra en avstickare till Vasaloppet. David är en inbiten vasaloppsåkare och ville inte bryta sin fins trend med 14 raka lopp. Nu blev det även ett 15:e. Ett roligt inslag på turen som gav oss tillfälle att träffa mycket folk och förhoppningsvis inspirera till möten med naturen. David fick debutera i riks-tv på bästa sändningstid och blev kändis på kuppen. Receptionisten på Hotell Mysoxen i Sveg pekade direkt ut David som ”han som åker 9 mil skidor på sin vilodag”. Denna avstickare hade aldrig varit möjlig att genomföra utan Davids föräldrars stora engagemang och hjälpsamhet. Stort tack till Sture och Rakel som spenderade 258 mil i bil för att hämta och lämna oss i Tydal från hemmet i Småland.

Men det har även åkts skidor i Italien. Skid-Vm i Val di Fiemme har förgyllt flera av våra lunchraster när vi med varsin hörlur i örat med största spänning följt loppen. Men två lopp fick vi faktiskt se på TV. Tack vare familjen Livden Gundersen. Vi träffade delar av familjen som var ute på skidtur på fjället. Vi blev inbjudna till deras hytta för att se damernas och herrarnas dubbeljakt. Fast vi viftade frenetiskt med våra svenska flaggor tog Norge 5 av 6 medaljer och Sverige blev utan. Men trots bristen på resultatmässig framgång i skidspåren är dessa timmar i stugan tillsammans med familjen Livden Gundersen några av de mest minnesvärda under hela turen. Kändes som att vi umgicks med gamla kamrater och gästfriheten var utöver det vanliga.

Fler fantastiska möten med människor på denna etapp är föreståndaren på Statoil i Kvikne som utökade vårt matförråd med massa baguetter och goda vetefrallor. Mycket uppskattat! Göteborgaren Mattias Jansson i Tydal är ytterligare en ny bekantskap. En glad och inspirerande fjällmänniska som bjöd oss både mat, husrum och förrådsplats medan vi for till Sverige ett par dagar. Mattias jobbar med projekt Sylan som syftar till att öka fjällturismen i området. Hans kunskaper om fjällområdet kom givetvis väl till pass för oss. Mattias jobbar också som guide för Pathfind Travels och berättade många historier från turer över hela världen. Exempelvis från exotiska bergsområden i Iran och Marocko.

För övrigt är denna etapp känd som ”Den stora elektronikdöden”. Det började med att vår GPS slutade att fungera redan i Folldal. Sen gav Davids telefon upp en stund senare. Båda är nu skickade till farbror doktorn för lagning och vi väntar att få dem åter skickade till oss någonstans i den norska fjällvärlden.

Skidföret har mestadels varit tungt. Speciellt i jämförelse med det lyxföre vi haft under turens tidigare delar. Marken har nu varit täckt av mycket lössnö som dessutom varit rejält blöt stundtals. Den har klabbat fast både undertill och ovanpå skidorna. Tunga ben att lyfta. Den rikliga mängden snö som fallit har tillsammans med tidigare instabila snölager åter gjort fjället väldigt lavinfarligt. Vi har dagligen hört så kallade ”whumpf-ljud” då snölager under oss brister. Vi har med lavinutrustning i form av transceiver, sond och spade men väljer alltid att färdas i så flack terräng att laviner i stort sett kan uteslutas.

Men nu sitter vi alltså på Storulvån Fjällstation. Platsen vi länge kallat både vårt hem och vår arbetsplats. Jämtlandsfjällen bjuder på strålande vinterväder nu när vi laddar för nästa etapp som ska ta oss genom Skäckerfjällen, vidare genom Børgfjell till Hattfjelldal. Hur laddar man sina batterier bäst?Tillsammans med underbara vänner förstås!

Ikväll har vi hållt ett litet föredrag om hur turens första 100 mil varit och hur tankarna går inför de resterande 150. Det var fullsatt och kändes grymt kul att få dela med sig av turen!

Mer bilder från etappen kommer imorgon. Håll ut!

/Niclas

Annonser

2 tankar om “Summering etapp 5

 1. Vi är ett gäng från Outdoor Academy i Finland som kommer göra en vintertur genom Börgefjell i nästa vecka. Kommer att komma in från Norr och sen gå söderut, så ser ni ett gäng med pulkor och turskidor så är det mycket möjligt att det är vi!

  • Hej hej!

   Vad kul att du hør av dig, skulle verkligen vara kul att få støta på lite andra skidåkare ute på fjellet. Dessværre har vi dock inte kommit till Børgefjell ænnu. Men det ær inte helt kørt ænnu. Jag tror att vi kommer att gå in dær till helgen så kanske møts vi lagom som ni avslutar er tur. Det hade varit kul!

   Lycka till på turen, njut av fjællet och alla fina turer ni får gøra under utbildningen!

   /David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s