Att bo på fjällstuga i Norge

Dag 59. 4 mars. Græsli – Græslihytta 3,1 km 595 möh.

Idag har vi alltså tagit oss tillbaka från Sverige, efter den lilla avstickaren till Vasaloppet, för att fortsätta turen. Största delen av dagen har gått åt till bilåkande. I Tydal hämtade vi upp den utrustning vi lämnat hemma hos Mattias. Efter det fortsatte vi till Græsli. Till den plats där vi tidigare avbröt turen. Klockan var strax efter 17 när vi traskade iväg. Längs vägen blev det några längre trevliga pratstunder med människor vi mötte. En var inblandad i den lokala fjällräddningen och hade mycket lokalgeografiska tips att komma med. En annan hade kommit hem från Antarktis igår. Antarktis! Han jobbade där som elektriker på en forskningsstation, men var nu färdig med det.

Vi hade sett på kartan att det skulle bli en brant promenad. Startade på cirka 280 möh och slutade på 595. Nästan alla 315 höjdmeter var ihopklämda på den sista kilometern. Den sugande blötsnön gjorde inte det hela lättare. Det blev ett finfint träningspass och jag imponeras över Davids styrka såväl fysiskt som psykiskt. Karln genomförde ju faktiskt ett Vasalopp igår!

Nu befinner vi oss på Græslihytta som drivs av Trondhjems Turistforening. I kaminen sprakar elden och det doftar gott från middagen som David lagat. I Norge finns massor av stugor att bo i när man besöker fjällen. Ett fantastiskt sätt att uppleva det på!

Den Norske Turistforening (DNT) bildades redan 1868 och på det första mötet förkunnades köpet av den första stugan, fjällgården Krokan i Telemark. Inom loppet av några år reste DNT stugor i både Jotunheimen och på Hardangervidda.

Runt 1880 började lokala turistföreningar att uppstå runt om i Norge med syfte att skapa förutsättningar för vandring och skidåkning i fjällen genom att bygga stugor och markera leder.

20130304-221037.jpg
DNT är Norges största frliutsorganisation och fungerar idag som en paraplyorganisation för alla lokalföreningar som tillsammans erbjuder boende i totalt 460 stugor, 20 000 kilometer sommarled och 7000 kilometer led som markeras ut vintertid.

Det finns tre typer av stugboende i de norska fjällen.

Betjänt stuga (43 st)
Har personal och matservering. Stugorna har två- och/eller fyrbäddsrum samt sovsalar till billigare priser. Alla är utrustade med torkrum för kläder och skor.

Betjänta stugor kan under delar av året fungera som Självbetjänta stugor.

Självbetjänta stugor (170 st)
Är utrustade med täcke och kudde, ved, gas, köksutrustning och proviant bestående av konserver, hårdbröd, frystorkat, pasta och kex. Utbudet varierar något mellan stugorna.

Obetjänt stuga (247st)
Har samma utrustning som en Självbetjänt stuga men saknar proviant.

Ska du bo på en Självbetjänt eller Obetjänt stuga finns det några saker som är bra att tänka på.

Kom ihåg-listan
1. Skriv in dig i Gästboken.
2. Notera fortlöpande uttag av proviant och ordna med betalning före avresa.
3. Elda med förstånd. Allt brännbart material bränns i spisen. Hugg och bär in ved till efterkommande gäster.
4. Diska så snart som möjligt. Torka av spis, köksbänk och bord.
5. Rökning är endast tillåtet utomhus.
6. Hitta en sängplats. Använd reselakan eller sovsäck.
7. Mellan klockan 23.00 och 06.00 ska det vara lugnt i stugan.
8. Skaka täcke och kudde.
9. Kontrollera att alla fönster och dörrar är stängda innan du lämnar stugan.
10. Alla rum ska städas innan du lämnar stugan. Gäller även dass.
11. Ta dig tid att läsa igenom Stuginformationen som finns. Där finner du information om stugans drift, historia, omgivning med mera.

Stugsystemet bygger helt på tillit och det är därför viktigt att allt sköts på ett bra sätt. Stugbesöket präglas givetvis av hänsynstagande gentemot andra besökare.

Det går bra att betala sin vistelse med kort. På stugorna finns betalningsfullmakter på vilken alla kostnader noteras. Sedan skriver man även dit efterfrågad information om det betalkort man önskar använda. Ifylld betalningsfullmakt stoppas i ett låst skåp.
UT.noUT.no
På hemsidan UT.no kan du hitta all information om turistföreningarna i Norge, deras stugor, leder och verksamheter. Med hjälp av kartfunktionen kan du redan nu börja planera ditt fjällbesök. Det finns många vackra platser att upptäcka!

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s