Vasaloppet: En åskådares perspektiv

Dag 58. 3 mars. Sälen – Mora 90km.

Min vilodag idag skulle vara av det lugnare slaget. Inte en enda skidmeter på hela dagen. Min roll idag har handlat om att serva David med dricka, dokumentera med kameran, blogga och jobbat lite med pressansvar.

Natten till idag sov vi i sovsal. Så när åkarna började stiga upp vid 03.45 vaknade även jag till lite. Jag vaknade definitivt till en kvart senare när David väckte mig för att få sin frukostbiljett. Nästa gång vi sågs var i Evertsberg ett par timmar senare. Jag följde inte med till starten i Berga by för att istället koncentrera bevakningen till målgången och därmed loppets senare del. Det är nämligen svårt att hinna med att se hela loppet på grund av rådande trafiksituation.

Glada miner i Evertsberg Foto:Niclas Bentzer

Glada miner i Evertsberg Foto:Niclas Bentzer

Starten fick jag bevittna på storbildsskärm i Evertsberg. Strax före tio var det dags att bege sig ut för att förbereda langning av vätska till IF Hallbys Oskar Lund, som slutade på en fin 87:e plats. Topp 100! Därefter intogs position för att kunna fota David. Det blev lite av en nervös väntan. Tänk om jag missat åkare 1111 i den blåvita dräkten i myllret av alla åkare? Man får liksom bara en chans att fota. Men det gick bra och David såg glad och nöjd ut. Ungefär samtidigt nåddes jag av informationen att David gjort debut i rikstäckande tv på bästa sändningstid!

Sen var det bara att slänga sig i bilen och dra vidare mot nästa kontroll i Hökberg. Tack vare Vasaloppets app gick det bra för mig att hela tiden hålla koll på Davids framfart och utifrån det planera mina stopp. Med i bilen var Davids föräldrar Sture och Rakel. Dom var med och langade dricka, hejade på ute i spåret och rattade bilen.

Solen strålade och hela dagen har bjudit på vårvinterväder av bästa sort. Perfekt för publiken, men kanske lite i varmaste laget för åkarna. Vi anlände i Hökberg i god tid innan Davids beräknade passering. Så då kunde jag gå runt i godan ro, mysa i finvädret och småprata med de andra i publiken. Det var även i detta nu som loppets vinnare skulle utses. Speakern förkunnade att Jörgen Aukland korsat mållinjen först av alla. Tvåa blev Daniel Tynell från Grycksbo IF. Men bara för att första åkare gått i mål är Vasaloppet inte avgjort. Alla åkare, elit som motionärer, verkar ha sina egna tävlingar att avgöra. Sina egna mål att kämpa emot. För vissa handlar det om placeringar, för andra om tider och somliga är nöjda med att bara ta sig i mål. Folkligheten i Vasaloppet saknar motstycke i idrottssverige, ja kanske i hela idrottsvärlden. Fantastiskt att få uppleva detta live.

Radiointervju vid målgang Foto: Niclas Bentzer

Radiointervju vid målgang Foto: Niclas Bentzer

Vi hade nu cirka en timme på oss att komma till Mora och inta position vid målet. Jag blev avsläppt medan Rakel och Sture parkerade bilen. Direkt vid målet sprang jag ihop med mina föräldrar och syster Ida. Ett kärt återseende! Vid målfollan blev det först lite snack med pressen vilket resulterade i en tidningsintervju och en radiointervju för David vid målgång. Intresset för den lite smått galna killen som åker ett Vasalopp på sin vilodag under en rätt lång skidtur har varit ganska stort under dagen. Sen blev det lite foto och film för att dokumentera målgången.

När målgången var avklarad fick jag tillfälle att umgås med delar av min underbara familj. Vi gick och käkade på en restaurang i centrala Mora. Det var härligt att träffa dem igen efter två månader ute på tur. Utan stödet från dem hade det aldrig varit möjligt för mig att genomföra denna tur. Till efterrätt serverades vm-guld från Val di Fiemme av självaste Johan Olsson på femmilen. Skönt med svenska skidframgångar.

Rollen som åskådare skulle visa sig bli något mer intensiv än vad jag räknat med. Men inte alls i paritet med det jobb alla i skidspåret utfört idag. Imponerande! Nu har jag äntligen tagit steget upp ur tv-soffan och genomfört min första Vasa på plats. Vem vet, kanske blir det i spåret nästa gång.

/Niclas

Annonser

2 tankar om “Vasaloppet: En åskådares perspektiv

 1. Niclas, är säker på att mamma och pappa får se dig i Vasaspåret nästa år! 🙂 Det var jättekul att få träffa er. Ha det fortsatt bra på turen och njut av era dagar uppe i Storulvån. Kram från mamsen o papsen ❤

  • Tack tack! Väldigt kul att få hinna träffa er också.

   Vi har fantastiska dagar här på Storulvån.

   Ska göra mitt bästa för att få med Niclas på vasan nästa år.

   Vänliga hälsningar
   David

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s