Nervkittel och skidvalla

Dag 57. 2 mars. Evertsberg

Är man vasaloppsåkare är detta dagen för dagen, så att säga. Vi har tagit oss från Sveg till nattkvarteret i Evertsberg, via Mora.

20130302-205952.jpg
Att Vasaloppet är speciellt och en stor händelse märks tydligt. På samhällsplanet är Vasaloppet en stor internationell sporthändelse och kanske det största sportevenemanget i Sverige? Det som från början bara var ett enda lopp har nu växt till en hel vecka med massa olika utformningar på utmaningar i skidspåren. Totalt räknar man med att 62 000 personer kommer att delta på samtliga lopp under veckan och att varje åkar i snitt tar med sig 2,4 personer. Lägger man till press och andra funktionärer som jobbar så blir det ungefär 200 000 personer som rör sig i Mora med omnejd under Vasaloppsveckan.På individplanet ligger det en stor förväntan i luften. Åkarna laddar, alla på sitt sätt. Det packas, äts och packas om. Fixas med nummerlappar, vilas och packas om igen. Är nu verkligen allt med till starten? Även hos dem som inte ska åka är engagemanget stort. Vallateamet jobbar hårt med att prepparera alla skidor. Det spekuleras i alla möjliga tänkbara väder och scenarior av olika vallningar. Både för glid och för fäste. Några är med och sköter markservice. Ser till att allt det praktiska runt om fungerar med boende, mat och trasporter.

20130302-210233.jpg
David får hjälp att valla sina skidor av Thor-Björn Lund på ProSkiMa. Ett riktigt vallaproffs med stor erfarenhet av skidåkning och vallaservice. Så imorgon kommer skidorna att gå snabbt med bra fäste. Säkerligen betydligt snabbare än vallningsfria turskidor i lössnö.

20130302-210333.jpg
Vi kom ner till Mora vid 12-tiden idag. Massor med folk. Som väntat. Kul att få befinna sig mitt i detta getingbo. Efter att David hämtat ut sin nummerlapp tog vi en vända på området och kände lite på stämningen runt målet. Vi han även med att se damernas tremil på storbildsskärm medan vi intog lunchen.

Sedan rullade bilen vidare mot Evertsberg. Davids klubb IF Hallby är en rutinerad vasaloppsklubb och har stor erfarenhet av att arrangera denna resa för sina aktiva. Ambitionsnivåerna skiljer sig och även rutinen. Vissa åker i elitledet och satsar på framskjutna placeringar, vissa åker för första gången och andra gör sitt 25:e raka lopp. En skön blandning av människor med ett gemensamt intresse, att åka skidor.

Nu är det mindre än 12 timmar kvar till starten och sänglamporna börjar att slockna runt omkring mig. För många är säkert nattsömnen dock ett tag bort. För imorgon är det julafon, i alla fall för alla som ska åka Vasaloppet.

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s