I karolinernas fotspår

Dag 54. 27 feb. Haltdalen-Söder om Græsli 27,5 km 440 möh

När jag nu ligger på rygg i tältet och summerar dagen hör jag en melodi i huvudet. Den som brukar vara i slutet på tv-serien pistvakt. Gudruns pojkar ligger på rygg på varsin brits och Ole utbrister, ”En så’n dag!”

Varje dag händer det så otroligt mycket saker och det är bara en bråkdel jag hinner skriva om här.

Vi vaknade idag upp mitt i Haltdalen. Framför oss låg en ordentlig uppförsbacke och en passage över ett fjäll som heter Bukkhammaren. Hela dagen så har historiens vingslag gjort sig påminda. Här färdades nämligen Karl den XII:s karoliner vid julhelgen 1718.
20130227-210006.jpg
Karl den XII:e hade under sin första tid som regent varit väldigt framgångsrik på Europas slagfält och utökat stormaktens Sveriges territorium. I Poltava fick han sedan ordentligt på nöten och hamnade så småningom en längre tid i turkiska Bender.

När han sedan återvände till Sverige ville han återupprätta sin heder och åtminstone erövra Norge. Själv ledde han en här på 40 000 man som skulle inta södra Norge och general Armfeldt skulle med 10 000 man gå mot Trondheim.

Under sommaren 1718 samlade Armfeldt sina trupper i jämtländska Duved för att så tåga iväg mot Trondheim i augusti. Tanken var att det skulle bli en snabb manöver så soldaterna bar endast sommarmundering.

Att ta sig till den Trondheimsfjorden och Stjördal skulle dock visa sig besvärligt. Det var för årstiden ovanligt vått i markerna och höga flöden i älvarna. Innan man nådde Trondheim hade norrmännen hunnit förbereda sig för belägring och fyllt depåerna. Man gjorde försök att inta staden men lyckades inte.

När Karl den XII:e sedan blev skjuten vid Fredrikstens fästning beslutade Armfeldt om reträtt. Man gick då från Trondheim till Haltdalen där man firade julmässa på sjön.

Från Haltdalen gick man sedan över Bukkhammaren till Tydal. Den väg som vi skidar idag. På fjället blev det hårt väder och 200 man dog. Från Tydal gick man upp i gränsfjällen mot Sverige och hade siktet inställt på Handöl. Vid det hör laget var styrkorna decimerade till 6000 man. Få var de som dött i strid utan de flesta hade dött av sjukdomar. Vid nyår mellan 1718-1719 lämnade man så Tydal. Även vid denna fjällpassage drabbades man av hårt väder och de dåligt utrustade styrkorna spreds över fjället. Det tog tre dagar innan de första trupperna nådde Handöl. 3000 soldater omkom på fjället och många dog dessutom senare av sviterna de ådragit sig.

En fruktansvärd tragedi för soldaterna och deras anhöriga såklart. Men några som drabbades minst lika hårt var de som levde i de bygder där de utsvultna soldaterna drog fram under återtåget till Sverige. Man plundrade hårt och flera svalt sedan ihjäl under nödåret som följde.

Vi är glada att vi en stor del av dagen fick skida i strålande sol och dessutom med ordentlig utrustning. Imorgon verkar det dock som vädret ska bli lite tjorvigt med både nederbörd och vind så därför passade vi på att ta oss ner från kalfjället och nästan hela vägen fram till Græsli redan idag.

20130227-210259.jpg
Dagen smultronställe var helt klart Nordpå. Det vi sett i förväg var att där slutar vägen från Haltdalen och där ska finnas en parkering. När vi kommer närmre ser vi att de rustika timmerhusen försetts med en ordentlig inglasad entré. Det kanske till och med finns Kaffe? Vi bestämmer oss för att undersöka saken närmre och finner följande skylt vid entrén och knackar självklart på.
20130227-210120.jpg
Det visar sig egentligen vara stängt och man håller på och städar för ett bröllop till helgen. Men ändå tar de sig tid att visa oss runt och fixar självklart kaffe och undrar om vi inte dessutom vill ha nygräddad kringle(vetekrans) till det. Vilket vi självklart tackar ja till.

20130227-210427.jpg
Nordpå är ett fjällhotell som kändes väldigt fräscht. Det är nyrenoverat och väldigt smakfullt inrett. Nya moderna inslag hade varvats med den ursprungliga interiören på ett väldigt lyckat sätt. Vi kan varmt rekommendera ett besök!

Imorgon ska vi ta oss hela vägen fram till Græsli där vi räknar med att bo inne. Men mer om det då.

/David

Annonser

2 thoughts on “I karolinernas fotspår

  1. Kära skidåkande vänner, kan nu meddela att jga har 13 kartor över norra norge i min ägo och jakten på den 14:e är på gång. Vilket datum är det ni vill att jag ska överlämna dessa till er?
    Over and out!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s