Jagad!

Dag 53. 26 feb. Elgsjøen – Haltdalen 38km 260möh

Gårdagen var lång. Vi slog läger vid 21 tiden och slog ihop ögonen vid 23.30. Prognosen skvallrade om stark vind på kalfjället så vi ville ner till den skyddande skogen. En sovmorgon ansågs vara på sin plats idag. Vi klev upp vid sju och lämnade vårt läger vid Elgsjøen strax före klockan nio. Att det var klokt att skida på igår kväll visade det sig vara då vinden drev lössnön över fjällryggarna så att gigantiska plymer bildades.

Vid Elgsjøens östra strand låg ett antal stugor. Någon hade gjort ett besök där med en skoter. Det innebar att vi fick lätta kilometrar på fast underlag istället för lössnö till hakan. Fint. Efter att vi passerat sjön Øyungen anlände vi till plogad men icke sandad bilväg med utförslutning. Stighudarna åkte raskt av och våra redan lätta kilometrar blev om möjligt ännu lättare. Efter ett tag mötte vi plogbilen och vårt skidparadis förvandlades till ett inferno av smågrus. Skidorna hamnade på pulkan.

Det gjorde dock inte så mycket för det skulle visa sig att det ändå var slut på nedförsbacke, för ett tag. Efter att vi promenerat en bit på fötterna och fått fylla på dricksvatten hos en snäll bonde plockade vi ytterligare ett 50 tal höjdmeter. Vi stod nu på den högsta punkten och kunde se hur vägen ringlade sig ner med några runda serpentinsvängar hela vägen ner i dalbotten där riksvägen mot Haltdalen väntade.

Högersidan av vägen var fortfarande oplogad och inbjöd åter till lätta kilometrar. Vi knäppte på oss skidorna och hej vad det gick! Men vi var hela tiden lite nervösa för vi förstod att plogbilen skulle kunna dyka upp när som helst och också ödelägga denna väghalva, i nuläget perfekt för skidåkning.

Efter en stund vänder sig David om för att ropa något till mig. Jag såg hur hans ansiktsuttryck hastigt förändras. Istället för det han hade för avsikt att säga kommer ordet ”Brøytebil” ur hans mun. Jag kastade en snabb blick över axeln. Dåliga nyheter. Vi var jagade. Av plogbilen! Jag kände mig som Indiana Jones när han jagas av den jättelika stenbumlingen i Jakten på den försvunna skatten. Nu gällde det att hålla fart för att få njuta så länge som möjligt. Jag drog i några stavtag extra men i efterföljande serpentinsväng hade jag helt plötsligt plogbilen fyra meter ovanför mig. Snart skulle den vara ikapp. Men den kom aldrig. När jag tittade bakåt igen var den borta. Vi kom fram till vår avtagsväg och hade avklarat 3 kilometrar på 13 minuter istället för på en timme. Medan vi tog en fika kom plogbilen körandes. Den stannade och ut hoppade chauffören. En mycket trevlig man som haft full uppsikt på oss och stannat till på en parkeringsficka längre upp för att släppa iväg oss. Mycket hyggligt! Det visade sig att han bodde en bit ner i backen och erbjöd oss att hälsa på och ta en dusch. Vi tackade dock nej till det annars tilltalande förslaget. Vi ville fortsätta vår färd mot Haltdalen medan det var ljust. Åter ett trevligt möte!

20130226-210047.jpg
Dagens lunch intogs i en snödriva bredvid en kyrka av trä. Vi lyssnade på radio. Charlotte Kalla tog inte medalj idag heller.

20130226-211145.jpg
Resten av färden till Haltdalen fick vi gå på fötterna med pulkan på hjul. Bland annat genom en 730 meter lång tunnel. Nu ligger vi i tältet och laddar för vidare färd mot Tydal imorgon. Regnet smattrar lite sporadiskt mot tältduken.

/Niclas

Annonser

2 thoughts on “Jagad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s