Järvspår och fullmåne

Dag 52. 25 feb. Grøntjønna-Elgsjøen 35 km.

20130226-134233.jpg
Idag har vi äntligen fått en rejäl soldag igen. Klarblå himmel från morgon till kväll. Det var kul för det visade sig att vi idag skulle färdas genom ett otroligt vackert fjällområde. Det heter Forollhogna och är en nationalpark sedan 2001. Skyddat för att man vill bevara dess unika karaktär som ett relativt opåverkat fjällområde. Det är vackra böljande fjäll som bjuder på vidsträckta vyer. Här ska finnas gott om vildren och det goda betet gör att tjurarna här tillhör de största i landet. Vi fick inte se någon ren idag men gott om ripor. Därtill fick vi även se turens första järvspår, en karaktäristisk spårlöpa med sina tre avtryck. I området ska det även finnas flera bra fiskevatten.

20130226-134123.jpg
Igår följde vi ett preparerat skidspår från Kvikne och in till gränsen för nationalparken. Vi mötte en man i spåret som var fullständigt begeistrad i detta fjällområde. Han berättade vitt och brett en hel massa om skidspår, fiskevatten och övernattningsmöjligheter. Han tyckte vi var konstiga som skulle fortsätta till Nordkap. Han menade att det hade varit en mycket bättre idé att stanna kvar här i tre månader. Den norska turistföreningen har inga hytter här men det finns ett antal enklare ”buar” som man har lov till att använda.

Eftersom vädret var så fantastiskt idag så passade vi på att skida en ordentlig bit. Strax efter att solen gått ner så tittade månen upp för att ta vid med belysningen. Har nämnt det innan men jag tycker verkligen att det är helt fantastiskt att skida fram i fullmånens sken. Fjällbjörkarna kastar långa spretiga skuggor, det knarrar gott under skidorna och någon pannlampa behövs inte. Helt magiskt! Så vi körde på ända till klockan 21 ikväll. Ser ut som att det ska blåsa en del imorgon så då kunde vi lika gärna åka lite längre idag och njuta av fullmånen så kan vi istället vara ute lite kortare tid imorgon.

20130226-134415.jpg
/David

Annonser

3 thoughts on “Järvspår och fullmåne

  1. Du ser deffad ut, Niclas. Förstår att det är svårt att få i sig lika mycket energi som går ut med era dagsverken. (Djärva järvar är det förresten ont om :-))

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s