Sova i tält

Dag 51. 24 feb. Bjørkeng – Grøntjønna 29km 878 möh
20130225-123648.jpg

Igår träffade vi fantastiska människor som bjöd oss mat, dryck, värme, trevligt umgänge och dessutom skid-vm på TV. Den hjälpsamhet, godhet och öppenhet vi har mött under denna resa är utöver det vanliga. Idag fick vi uppleva det igen. När vi passerade macken i Kvikne med våra pulkor på hjul tänkte vi att en varmkorv skulle smaka gott som förmiddagsfika. Vi kom precis vid öppningstid men det visade sig att det skulle ta en stund att få igång grillen och få korvarna klara. Vi deklarerade då att vi nöjde oss med varsin läsk. Den mycket trevliga mackföreståndaren sa: ”Ni kan få dom där om ni vill” och pekade på en hög med fyllda baguetter. Bäst före datumet skulle gå ut idag vilket gjorde dem osäljbara. Vi tackade självklart ja och innan vi lämnat macken i Kvikne hade vi med oss en hel påse produkter vars datumstämpel hindrade dem från att säljas och istället möta sitt öde i någon sopsäck. Onödigt att slänga funktionsduglig mat. Vi fick även fylla våra termosar med varmvatten innan vidare färd. Vi riktar ett stort tack till föreståndaren på Statoil i Kvikne!
20130225-123907.jpg
Nu befinner vi oss åter i vårt tält. Det står nu uppslaget i fjällområdet Forollhogna. Detta blir fjärde natten i rad som spenderas i våran blå tvårummare på cirka 6 kvadrat.

Men hur fungerar det egentligen att sova ute i ett tält på vintern? För att isolera mot markylan som är en riktig värmetjuv ligger vi på dubbla liggunderlag från Fjällräven. Liggunderlagen är av traditionell typ med slutna celler för bästa isolerande förmåga. Snön under står för komforten och oftast går det att forma till en skön bädd med hjälp av kroppen. Det finns uppblåsbara alternativ med dun i som också är jättesköna att sova på. Vi har dock valt bort dessa då vi anser att risken för punktering är allt för stor under en tur som varar i 140 dagar. Man skulle kunna tänka sig en kombination där ett av varje tas med så sitter man inte helt i sjön vid en eventuell punktering. Men vi anser att de traditionella liggunderlagen erbjuder acceptabel komfort på vintern tillsammans med hög säkerhet och mångsidighet. Man kan exempelvis klippa loss en del och skapa sig ett par nya sulor till bivackskorna. Om sommaren väljer jag personligen ofta en uppblåsbar variant då barmark tenderar att vara betydligt hårdare och uppvisar större motvilja till att låta sig formas än snötäckt mark.

För att isolera mot kylan i luften har vi sovsäckar, Fjällrävens Silhuett, att sova i. Det är dunsäckar med rekommenderad komforttemperatur -25. Det betyder att man i princip ska kunna sova i den utan att frysa vid den temperaturen. Säcken isolerar från kyla utifrån och bevarar kroppsvärmen intill kroppen. Den skapar alltså ingen värme utan den enda kaminen som finns är kroppen i säcken. Hur varmblodig man är varierar förstås från person till person och upplevelsen av att frysa är helt individuell. Därför bör man förstås provsova sin säck innan man beger sig ut på fjället.
20130225-124043.jpg
Vi föredrar sovsäckar av dun framför syntet. Fördelarna är att dun har en enastående förmåga att isolera i förhållande till vikt och dun går att komprimera mycket vilket innebär att packvolymen blir relativt liten. Nackdelen med dun är att det är känsligt mot fukt och det är därför viktigt att torka allt med dun ordentligt när tillfälle bjuds. Fukten gör att dunet mister stor del av sin förmåga att absorbera luft vilket medför minskad lofthöjd och därmed betydligt sämre isolerande förmåga. Fuktigt dun riskerar dessutom på sikt att börja mögla.

Våra sovsäckar har en skön huva med en dragsnodd i så att man kan stänga till ordentligt för att behålla kroppsvärmen i säcken. Bara en liten del av ansiktet sticker då ut i kylan. Man ska akta sig för att andas för mycket i säcken då detta skapar kondens och fukt. Detta kan vara skadligt för säcken.

En kropp i vila skapar mindre värme än en kropp i rörelse. Om natten förväntas bli kall så kan det därför vara smart att aktivera sig fysiskt innan man kryper ner i säcken för natten. Armhävningar är mycket bra. Lite som att vrida upp elementet i sovrummet. Personligen har jag inte mer än ett underställ och mössa på mig när jag sover. Har jag mer kläder än så på mig upplever jag inte att jag fryser mindre om det skulle vara riktigt kallt. Snarare tvärt om. Mer kläder stänger in kroppsvärmen och hindrar den från att värma upp säcken. Effekten blir således motsatt. Då är det bättre att istället placera kläderna under kroppen för att skapa mer isolering mot markylan eller ovanpå säcken. Ett annat knep för att höja temperaturen i säcken är att stoppa ner en väl försluten flaska med varmt vatten. Värmen från den kommer då att höja temperaturen i säcken.

Jag sover skönt om nätterna. Ett bra recept för att göra det tycks vara att motionera regelbundet och äta på regelbundna tider. Efter en god natts sömn vaknar man utvilad och är redo att njuta av en dag på fjället igen.

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s