Foto är en konst

Dag 49. 22 feb. Einunndalen – Store Børsjøhø 22km 1060möh.

Just nu befinner vi oss i den allra yttersta delen av östra Dovrefjell. Här rör sig inte många skidturister vintertid och säkert inte så många fotvandrare sommartid heller då DNTs nät av stugor helt saknas och utmärkta leder på kartan lika så. Därför spenderar vi nu flera nätter i rad i vårt mobila hem tältet.

20130223-164641.jpg
Att David är en duktig fotograf råder inga tvivel om. Det är bara att kolla runt här på hemsidan. Förslagsvis under rubriken bilder. En gång läste jag en artikel om hur enkelt det är att ta bra bilder. Dagens toppmoderna utrustning är så fantastiskt bra att det i princip gör sig självt. Det är bara att vifta runt lite med kameran och låta avtryckarfingret gå så har man sina fina bilder.

Jag är beredd att helt ta avstånd från antagandet att det är enkelt att ta bra bilder. Tro mig. Jag har försökt. Det är ingen slump att det bara finns en ett par bilder bland våra foton här på hemsidan där det står; ”Fotograf: Niclas Bentzer”. Det är mycket att tänka på. Du ska komponera bilden med vinklar, gyllene snitt, tredjedelar, förgrunder, objekt och bakgrunder. Det måste vara rätt fokus, ljusförhållanden, skärpa och kontrast. Detta är nytt för mig. Jag har levt i en värld där fotografering har handlat om blixt av eller på. Men jag försöker vara uppmärksam och ta till mig av de kunskaper som David besitter. Vem vet, kanske står det ”Fotograf: Niclas Bentzer” under fler bilder innan turen är slut.

20130223-165346.jpg
Eftersom att jag bara är näst bästa fotograf i sällskapet får jag ofta agera modell istället. David kallar mig för statist. Men jag föredrar modell.

Man kan lätt luras att tro att modellandet, likt fotograferandet, skulle vara enkelt. Men det ställer också sina krav. Man måste kunna stå stilla, ibland jättelänge om det är mörkt och slutartiden är lång. Man måste kunna se glad ut fast man är på väg uppför en jättebrant backe som är jobbig och man får absolut inte råka gå passgång. Det vill säga att flytta fram samma ben och arm. Då blir bilden skräp.

Oavsett om du föredrar att vara fotograf, modell eller nått helt annat hoppas vi att du finner stor glädje i de bilder som finns här på sidan och att du blir inspirerad till egna utevistelser!

/Niclas

Annonser

6 thoughts on “Foto är en konst

  1. Trivelig og få hilse på dere når dere paserte P-plassen på Kvikneskogen. Ble ordentlig imponert. Hadde vært å testet fjellskiene dagen før og vet vilket føre det var. Lykke til videre og nyt turen.

  2. Hej Nicklas! Måste bara få meddela dig att Västerås idag slog Leksand med 2-1 i Leksand! Båda på väg mot kvalserien! Sköt om er! / Stefan Ax

  3. Åh Niclas, jag känner igen mig! Bor ju själv med en fotograf… Jag har väl ändå lärt mig ett och annat om fotograferingens konst på fyra år, så jag är säker på att du kommer göra detsamma under er rätt stadiga samvaro under våren. En bra chans om inte annat!

    Jag skulle också kalla dig modell; passar klart bättre än statist! Och du gör bra ifrån dig på bilderna skulle jag säga, fast jag förstår att du har svårt med det där med passgången 😉

    • Möjligheten är sannerligen god för mig att utveckla mina fotokunskaper då jag får spendera 24 timmar om dygnet med en otroligt duktig fotograf. Detta kommer nog att bli min bäst dokumenterade ”semester” någonsin.

      /Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s