Summering etapp 4

Dag 47. 20 feb. Vilodag Folldal.

Folldal fjellstue Foto:David Erixon

Folldal fjellstue
Foto:David Erixon

Då har vi tagit oss till Folldal som betyder slutet på vår fjärde etapp och samtidigt början på vår femte. Totalt har vi nu varit ute i 47 dagar och skidat 77 mil. Vi har alltså genomfört cirka 31% av den beräknade färdvägen på 33% av den beräknade tiden. Det känns skönt att vi ligger bra till i förhållande till den plan vi lagt. Dagarna blir längre då solen kikar fram tidigare på morgonen och dröjer sig kvar allt längre på eftermiddagen. Det betyder att vi kan utöka vårt antal dagliga skidtimmar utan att för den skull behöva skida i mörker.

Etappen mellan Tyinkrysset och Folldal har bjudit på fantastiska fjällmiljöer. Direkt när vi lämnade Tyinkrysset och skidade över sjön Tyin fick vi ett smakprov på Joutunheimens storslagenhet. Höga spetsiga toppar med knivskarpa ryggar och branta fjällsidor. Vidare gick färden ner i Gudbrandsdalen och upp i Rondane. Ytterligare ett klassiskt fjällområde. Djupa dalgångar som kantas av branta fjällväggar och mäktiga fjäll som erbjuder vidunderliga utsikter när de bestigits. Stora delar av Rondane är känt för att vara nederbördsfattigt då det mesta fastnar på Jotunheimen i väst. Så området lämpar sig sällan för topptursäventyr med bredare skidor men extremt bra område för turskidåkning.

Vädret har bjudit på det mesta. Allt ifrån klara kalla dagar med strålande solsken och -30 grader till blötsnö och kraftiga vindar. Fjället och de växlande förutsättningar som det ständigt bjuder hjälper oss att hela tiden utveckla våra kunskaper genom de erfarenheter vi får. Vinterfjället kan vara en hård skola då små misstag kan få stora konsekvenser. Men vi gillar den då den tillåter oss att lära med kroppen och med samtliga av våra sinnen.

Vi har också hunnit med att träffa en rad fantastiska människor. Som den smått legendariska Solbjørg på Fondsbu som tog emot oss med öppna armar trots att hon egentligen inte öppnat för säsongen. Vad sägs om nystekt ägg till frukost som avnjuts till naturromantiska dikter av Aasmund Olavson Vinje som Solbjørg med stor inlevelse berättade direkt ur minnet. I Gjendebu möttes vi av ett gäng glada skidåkare med geografisk utgångspunkt Sevdabo. Det var inga mindre än Davids syster Sara, pappa Sture samt kamraterna Lars och Jakob. Förutom att vi fick njuta av det trevliga sällskapet i två dagar fick vi också njuta av Rakels goda mat samt ostkaka som transporterats med hela vägen från Småland. I Rondvassbu fick vi umgås med Andres från Österrike men som bott i Norge i över 30 år. En riktig fjällfarare som sett det mesta av skandinaviska fjäll. Han har bland annat själv gjort NPL från Halden till Jakobselv (gränsen mellan Norge och Ryssland). Det blev många historier och mycket nyttig information. Som om det inte vore nog blev vi bjudna på tvårätters middag med pannkaka till efterrätt. Här på gemytliga och vackert belägna Folldal Fjellstue har vi fått hjälp av ägaren Jens att välja väg vidare mot Kvikne och Forollhågna. Vi har även fått ta del av Jens jakthistorier med den norska och svenska societeten samt hans samröre med Gustav Fröding som han hyrt ut sitt hus till. Jens har tillsammans med sin fru Randi drivit Folldal Fjellstue i 30 år. Jens och Randi erbjuder ett fantastiskt värdskap. Deras goda sinne för service och gästers behov har fått oss att känna oss som hemma här.

Niclas njuter av en siksmörgås på Folldal fjellstue Foto:David Erixon

Niclas njuter av en siksmörgås på Folldal fjellstue
Foto:David Erixon

För övrigt har etappen bjudit på de luxe som swimmingpool, trerätters middag och nytvättade kläder. Norge på langs – de Luxe har också figurerat i Dagens Nyheter för första gången när vi lyckades knipa förstaplatsen i Esks 11. Under pressklipp finns allt material samlat där Norge på langs – de Luxe figurerat i media.

Imorgon tar vi sats vidare norrut mot en av turens kanske mest anonyma fjällområden, Forollhogna. Ett lågalpint fjällandskap och nybildad nationalpark som endast besöks av ett fåtal människor varje år. DNTs nät av stugor och leder sträcker sig inte in i området och detta om något skvallrar om att vildmarken nu väntar. Vi ska också hinna med en avstickare till Vasaloppet och förhoppningsvis glada återseende med fjällkamrater i Jämtland innan nästa etapp är till ända när vi passerar E14 vid Meråker.

Följ med oss vidare på vår färd mot Nordkap!

Nedan kan du se bilder från denna etapp. Klicka på en bild för att starta ett bildspel. Vill du se bilder från tidigare etapper kan du kika in under fliken bilder.

Fjällhälsningar,

/David och Niclas

Annonser

9 tankar om “Summering etapp 4

  1. Hej,
    Tack för ännu ett svar på mina frågor om SPOT. Ni verkar ha en riktig härlig tur och njuter av livet i naturen, precis som det ska vara. Fina bilder ni lagt ut i det här inlägget. Hälsningar Pia

  2. Instämmer med tidigare inlägg; fantastiskt härliga och inspirerande bilder som förmedlar en känsla! (Återigen…)

    Ska bli spännande att läsa om nästa etapp med både kända och okända fjällområden! Ha det gott, vänner!

  3. Insåg precis att vi kanske kommer träffa varandra uppe vid Abisko. Jag följer Kungsleden och planerar vara i Abisko runt 23-25/4. Ser ni ett rött Nammatj kan ni stanna till och säga hej!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s