Nederbörd och värmebölja

Dag 45. 18 feb. Rondvassbu – Dørålseter öst 21,8 km 960 möh.

När vi i morse lämnade Rondvassbu efter tre nätter kändes det skönt att åter få komma ut på tur. Eftersom att vi spenderat mycket tid i stugan har vi träffat mycket trevligt folk. Andres som bott lika länge som oss i stugan och Nicole, en tyska på ensamtur, följde med ut och vinkade av oss. Väldigt trevligt att människor man träffar så kort del av ens liv går upp så tidigt för att ta adjö och önska god tur vidare. Det värmer verkligen i hjärtat.

20130218-194836.jpg
Idag har vi stött på en av de största motståndarna man kan möta på vinterfjället. Blötsnö. Det har snöat kraftigt hela dagen och termometern har visat runt nollan. Den blöta snön klistrar sig fast på allt och direkt när flingorna landar på de varma kläderna förvandlas de till vattendroppar. Blir man blöt är risken stor att man blir kall.

Vid blöt nederbörd handlar det mycket om att minimera skadorna. Det är viktigt att hålla så mycket som möjligt torrt. Framförallt kläder och sovsäcken. Vattentäta packpåsar är därför en finurlig sak att ha med på tur. Detta gäller speciellt när man ska spendera en eller flera nätter i tält med begränsade torkmöjligheter.

20130218-194657.jpg
Men kläderna man rör sig i blir ofrånkomligt blöta. En skaljacka förhindrar att man blir blöt utifrån. Men när det är så varmt att snön blir blöt kan en skaljacka bli varm att ha på sig och istället göra att man blir blöt inifrån. Hur ska man tänka då? Som sagt gäller det att minimera skadorna som vätan kan orsaka. Att blöta ner så få plagg som möjligt är en princip. Om de plagg som blöts ner är lättorkade, till och med då kroppsvärme är enda källa som finns att tillgå, är det bra. Men samtidigt måste man klara att hålla värmen under turen. Ett plagg som fungerar bra för mig att gå i är Woolnet Zip från Aclima. Ett nätunderställ som är stickat med en speciell teknik som medför att ullen kan hålla så mycket luft som möjligt för att värma kroppen samtidigt som överskottsvärmen ventileras bort effektivt. Idag har jag gått största delen av dagen i endast denna tröja på överkroppen. Genom att ta på ytterligare en underställströja utanpå min Woolnet Zip samt min Thermo 2 Down Jacket vid vila kan jag torka plagget så att det åter går att använda nästa morgon. Det är mycket bättre tycker jag än att ha ett underställ blött av svett samt en våt skaljacka. Risken är då stor att man istället har två stelfrusna plagg imorgon som inte blir roliga att använda.

Imorgon går färden vidare till Folldal och prognosen lovar kallare temperaturer. Låt oss hoppas att den har rätt.

/Niclas

Annonser

2 thoughts on “Nederbörd och värmebölja

 1. Det är så roligt att följa er resa här ifrån Östersund! Ni verkar ju njuta mest hela tiden…..
  Härligt att se att ni verkligen gör turen deluxe! Stort grattis i efterskott Nicklas! Läste om fint öringvatten som ni hade passerat. Antar att det kliade lite i fingrarna. Ha nu en fortsatt härlig tur. Är väl snart dags för avbrott för Vasaloppet ! / Stefan Ax

  • Hej och tack Stefan!

   Det kliar alltid i fiskefingrarna. Speciellt när man befinner sig i dessa trakter. Kanske får lov att införskaffa ett pimpelspö fram på vårkanten.

   Ha det fint!

   /Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s