Höstvinter, midvinter, vinter och vårvinter

Dag 42. 15 feb. Rondablikk-Rondvassbu 19 km, 1184 möh

Nu har vi fått vinter! Jo, det har så klart varit vinter länge men vintern vi haft hittills brukar jag kalla för midvinter. Men nu skulle jag säga att vi fått vinter istället. Midvintern har kalla nätter och kalla dagar. Solen är förvisso över horisonten i dessa delar av Norden, men värmer inte särskilt mycket. Endast i södervända uppförsbackar har jag gått utan Anorak. Men efter Jotunheimen har jag reflekterat över att solen nu står betydligt högre. Den värmer faktiskt mycket mer och därav blir dagarna heller inte längre så kalla även om natten varit kall. Nu går jag ofta i bara underställ när solen är framme. Därtill börjar fåglarna vakna till liv, talgoxen spelade i Gudbrandsdalen sitt cykelpumpsläte.

Vi har ännu inget takdropp, utan snön ligger kvar på träden och den är fluffig. Jag vill kalla detta för vinter kort och gott. När solen i slutet mars börjar värma riktigt ordentligt går vi istället in i vårvintern. Solen smälter då snön på dagen och på natten fryser den till skare. Solen värmer då riktigt ordentligt och man kan sitta i solgropen i bara t-shirt. Dagarna börjar då dessutom att bli riktigt långa.

Den allra första perioden av vintern där hösten är förbi men vintern inte kopplat greppet ännu, den perioden kallar jag för höstvintern. Det är inga löv kvar men heller inte riktig snö utan bara lite slask ibland.

När man inte använder orden höstvinter, midvinter, vinter och vårvinter för att utrycka sig utelämnar man så mycket information i det man säger. För mig känns det alltför generaliserande.

Idag har vi skidat från Rondablikk till Rondvassbu. Vi inledde med att skida på startområdet för morgondagens skidtävling och skidade sedan på tävlingsbanan till och från. Det var väldigt fina spår och jag blev fantastiskt sugen på att trycka på lite med snabbare skidor men det dröjer ett par veckor ännu innan det är Vasalopp och min tur att åka snabbt.

20130217-112504.jpg
Rondvassbu ligger otroligt vackert med höga fjäll runtomkring. Här har vi bestämt oss för att stanna två nätter och om vädret blir klart imorgon tar vi nog en dagstur och försöker komma lite på höjd.

Nu börjar det att röra sig lite mer folk till fjälls och i natt är vi i stugan fyra olika sällskap och 14 personer tror jag. Vi träffar även mycket mer folk ute på fjället. En massa trevliga människor för vilka vi ofta får berätta om turen. Det är dessutom många olika nationaliteter på dem vi träffar. Idag har vi till exempel träffat folk från Norge, Finland, Danmark, England och Luxemburg.

/David

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s