Höga fjäll och paraplydrinkar

Dag 43. 16 feb. Finvädersdag Rondvassbu 13km

Imorse var himlen nästan helt utan moln, solen kämpade sig upp över de höga fjällen och termometern visade -8 grader. Dessutom bara en svag vind. Med alla dessa toppar över 2000 meter runt oss hade det varit grovt tjänstefel i sann de luxeanda att inte ta en finvädersdag för att göra en topptur idag.
20130217-114920.jpg
Sagt och gjort. Efter kartkoll utsåg vi Veslesmeden på 2015 möh som ett lämpligt objekt för dagen. Det visade sig att vi inte var ensamma av dem som sovit i stugan i natt att bege oss upp dit. Före oss gick ”Pansa” och Thormod så i början var det fina spår att följa. Våra vilodagar tenderar ofta att bli ganska aktiva. Ibland fysiskt, ibland mentalt och ibland båda samtidigt. Men det vi får vila ifrån är pulkan. Att få röra sig utan den är en fröjd. Man känner sig stark, snabb och lätt. Även om det bara går uppför.

De första 500 höjdmetrarna var snön fluffig och fin. En bit upp var den mer vindpinad och hård. Men väldigt fin att gå på uppför. De sista 120 höjdmetrarna fick vi ta av oss skidorna och vandra på fötterna upp. Ibland när det blir väldigt brant och hårt är det bättre att göra så. Från toppen gjorde utsikten oss inte besvikna. Vi kunde se hela vägen till Jotunheimen i väst, Dovrefjell och toppen Snöhetta i nordväst och rakt norrut vårt nästa etappmål Folldal. På närmare håll hade vi sällskap av den dramatiska toppen Storsmeden 2016 möh och det majestätiska Rondslottet 2178 möh.

20130217-200051.jpg
Solen sken från en nästan klarblå himmel och när vi kom upp på toppen mojnade vinden så pass att vi kunde hitta en lämplig fikaplats helt i lä. Efter lite fotograferande och filmande slog vi oss ner för att avnjuta lunchen. En lunch med skaplig utsikt som i det underbara vädret blev två timmar lång. Vi fick sällskap av ”Pansa” och Thormod som kom upp till toppen strax efter oss. Då jag råkar fylla år just idag hade David smusslat med paraplydrinkar upp och ”Pansa” bjöd på lyxiga chokladpraliner samt norsk födelsedagssång med tillhörande dans. På vägen ner fick vi avnjuta härlig åkning i fluffig kallsnö. Ett väldigt bra sätt att fira en födelsedag på.
20130217-164412.jpg
/Niclas

Annonser

4 tankar om “Höga fjäll och paraplydrinkar

 1. Stort GRATTIS Niclas i efterskott! Skönt att se att du firade födelsedagen med stil! 🙂
  Ruggigt kul att få hänga med er häromsistens – hade gärna hängt på er en vecka till!
  Jag önskar er en fortsatt go tur!

 2. Härlig födelsedag som det verkar!

  Kul 1) att konstatera att även jag har firat min födelsedag i Rondane för tre år sedan; då var det -27 på morgonen, och 2) att se att det kan finnas snö nog att åka skidor på i Rondane…;)

  • Födelsedagen innehöll det mesta så som vackert väder, mäktiga fjäll, pudersnö, bakverk med högt energiinnehåll och bästa tänkbara sällskap.

   Trots att Rondande ska vara snöfattigt fick vi uppleva båda puder och ett ymnigt blötsnöande. Tur var det för visst stack det upp en och annan sten.

   /Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s