Oväntat smultronställe: Rondablikk Høyfjellshotell

Dag 41. 14 feb. Tjønnåa – Rondablikk 6,7 km 910 möh.

Idag var planen att vi skulle ta oss vidare in i Rondane nationalpark. Men tack vare mulet väder och god äppelkaka spenderar vi nu natten på Rondablikk Høyfjellshotell istället. Oväntat och mycket trevligt.

Entrén till Rondablikk Foto:David Erixon

Entrén till Rondablikk Foto:David Erixon

Här på Rondablikk, som ligger granne med Rondane nationalpark, har det tagits emot turister sen 1933. Från början var det en fäbodvall (seter som det heter på norsk). Allt eftersom att turistantalet ökade byggdes anläggningen ut och moderniserades. 1969 brann dock hela anläggningen ner till grunden. Nybygget påbörjades omgående och 1974 invigdes dagens Rondablikk Høyfjellshotell.

Platsen är högt belägen med sina 910 meter över havet på Kvamsfjellet, precis vid trädgränsen. Utsikten över Rondane nationalpark är enastående och man bjuds en fantastisk siluett av fjällmassiven när blicken riktas mot norr. Framförallt är det Rondeslottet som sticker ut med sina 2178 meter över havet. En topp vi hoppas få bestiga på lördag om vädret tillåter.

Förutom den oslagbara utsikten är det möjligheterna till ostörda naturupplevelser som mest lockar människor till denna plats. Rondablikk Høyfjellshotell är en utmärkt utgångspunkt för turskidåkning på fjället. För den som föredrar preparerade spår finns 120 kilometer som spåras varje dag efter behov vintertid.

Nu på lördag anordnas skidtävlingen Furusjøen Rundt som är seedningslopp för både Vasaloppet och Birkebeinerrennet. Hade det passat bättre i tid hade David fått lov att åka som träning inför Vasaloppet. För seedningens skull behövs det dock inte då han redan står i startled ett. Vill man göra Furusjøen Rundt-trippelen
går det också bra att delta i sommarens cykellopp och löpning.

Sommartid är det mestadels vandring som står på schemat. Men även fiske lockar många då det ryktas om stor öring i Furusjøen. Båt eller kanot går bra att hyra på hotellet. För den som gillar cykling finns flera mil markerade leder och har man inte egen cykel går det också bra att hyra.

Rondane är en mytomspunnen plats och det är till stor del här som Henrik Ibsens verk om Peer Gynt utspelar sig. Varje år arrangeras Peer Gynt festivalen. Den pågår i nästan två veckor med 40 olika event på 15 platser i Gudbrandsdalen. Här på Rondablikk arrangeras konserten ”By Rondane” där Edward Griegs musik som skrivits till verket framförs. Det brukar locka runt 4000 besökare.

Rondablikk Høyfjellshotell råkade bara ligga i vår väg och vi klev in i hopp om en förmiddagsfika. Den fantastiska servicen vi fick från personalen i kombination med mulet väder, luftigt tidsschema och oslagbart god äppelkaka fick oss att ändra våra planer. Efter tre nätter i tält lockade det att få bo inne en natt.

Niclas njuter av ett bad Foto:David Erixon

Niclas njuter av ett bad Foto:David Erixon

Efter att ha blivit visade till vårt rum blev vi informerade att vi givetvis hade fri tillgång till bastu och simhall. Självklart en lyx vi fick lov att unna oss. Efter ett par dagar utan riktig dusch dessutom en nödvändighet.

Den gemytliga stämningen och goda servicen från personalen får stamgästerna att återvända år efter år. Även maten är en viktig komponent. Fokus ligger på genomarbetad traditionell matlagning med mycket fisk och kött på menyn. Middagen serveras i form av trerätters buffé och vi fick möjlighet att avnjuta den. Smakade fantastiskt gott.

Rondablikk Høyfjellshotell ligger mitt i Gudbrandsdalen och nås bekvämt med bil via E6. 28 mil från Oslo och 25 mil från Trondheim. Ett för oss oväntat smultronställe som vi lägger i vår korg. En korg vi gärna delar med dig!

Här kan du se hur vi haft det på Rondablikk. Klicka på någon av bilderna för bildspel.

/Niclas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s