Mot Gudbrandsdalen

Dag 39. 12 feb. Slangen – Kvikne 32,5 km 425 möh.

När vi somnade igår var det fem minusgrader. När vi vaknade var det – 18 grader. Differens på 13 grader under några timmar. Inte konstigt att nästippen kändes lite kall där vid femtiden på morgonen.

Men lika snabbt som kvicksilvret sjunkit steg det igen när solen gjorde entré. En strålande vinterdag med värmande sol och fågelsång! Några talgoxar hade fullt sjå att konversera med varandra och vi stannade till och njöt av sången. Tidigare har vi bara hört någon enstaka kraxande korp. Vilket inte heller är så tokigt.

20130212-201507.jpg
Vi har under hela dagen rört oss ner från fjället. Ner mot Gudbrandsdalen som vi under morgondagen tänkt korsa och ta oss in i nästa fjällområde, Rondane. Landskapet har skiftat karaktär från gammelskog med tall till mestadels jordbruksmark med blandskog på sluttningar allt för branta att nyttja som åker- eller betesmark. Vi rör oss i en smal dalgång med tämligen branta sidor. Vi går på en väg, nummer 255 närmare bestämt, som slingrar sig fram på dalens norra sida. Sluttningen som då vätter mot syd ger bra växtkraft med många soltimmar. Det är imponerande att man lyckas bruka denna branta terräng och att människorna som bor här får husen att stå stilla. Det är dock mycket svårt att hitta en lämplig tältplats. Men efter lite skottande av snö lyckades vi anlägga en acceptabelt plan yta att resa tältet på.

Då vi nu rör oss i ett kulturlandskap som är bebyggt träffar vi också allt mer människor. Bland annat kom en tysk man fram till oss när vi stannat till och han hade massa frågor om fjällområdena runt omkring. Kanske tyckte han att vi såg fjällvana ut där vi stod med våra skidor, stavar och lastade pulkor på släp. För övriga som passerade oss såg vi nog mest felplacerade ut.

20130212-201202.jpg
Vi tror att det idag är dagen då semlan firas genom att ätas. Vi är inte helt säkra men ville inte missa denna högtidsdag. Men vi hittade inga semlor här så vi fick nöja oss med varsin morotskaka då vi fann ett café efter vägen i Skåbu. När vi kom satt det flera arbetsklädda män och fikade runt ett bord. När vi gick en timme senare satt dom fortfarande kvar och visade inga tecken på att börja avlägsna sig. Undra vad dom jobbar med?

/Niclas

Annonser

2 thoughts on “Mot Gudbrandsdalen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s