Topptursambitioner

Dag 37. 10 feb. Finvädersdag Maurvangen. 15,5km

Väderprognosen för dagen har sett lovande ut den senaste tiden och så även igår kväll. Klart, kallt, vindstilla och strålande sol. Därför bestämde vi oss för att ligga kvar en dag extra här i Maurvangen som ligger 2 kilometer från Gjendesheim. Ambitionen var att vi idag skulle få göra en efterlängtad topptur och blicka ut över Jotunheimens 240 toppar över 2000 meter. En mäktig syn som inte bara skulle berika våra sinnen utan även vårt bildgalleri. Men tyvärr blev det inte riktigt så.

Vid 9-tiden vinkade vi av våra besökare Sture, Sara, Lars och Jakob som satte sig i bilen för att åka de tio timmarna hem till Sverige. Vi tackar för besöket!

Efter avskedet packade vi ihop dagens utrustning. Matsäck, förstärkningsplagg, vindsäck och lavinutrustning. Vi chansar inte och väljer vägar med låg lavinfara. Men utrustade med transceiver, sond och lavinspade har vi en större trygghet och blir mindre begränsade i våra vägval.

20130210-210052.jpg
Redan vid frukost anade vi dock att den eventuella toppturen kanske skulle bli en dagstur utan toppbestigning. Prognosen visade sig att vara just en prognos och inte en sanning. Molnbasen var låg, snön ramlade sakta ner mot marken och de omkringliggande topparna såg vi inte mycket av. Men vi bestämde oss ändå för att sticka iväg. Vem vet, kanske skulle det spricka upp.

Det var fantastiskt att få skida utan pulka och utan stighudar. Det fanns glid under skidorna! Som glada kalvar stakade vi iväg och känslan av skidglädje sprutade i hela kroppen. Trots att vi plockade över 300 höjdmeter rörde vi oss nästan fem kilometer per timme mot våra cirka tre kilometer per timme med pulka på.

20130210-205956.jpg
Sikten kom och gick och vi bestämde oss för att ta lunch och avvakta lite innan beslut om vidare färd uppåt. Vi var båda överens om att en toppbestigning utan sikt inte var aktuell. Lunchen gjorde oss mättare men tyvärr påverkades inte vädret så vi bestämde oss för att vända hemåt. Det blev inte någon topp men väl skidglädje och några sköna svängar i lössnön.

Mannen som gett Jotunheimen sitt namn är journalisten, juristen och poeten Aasmund Olavson Vinje (1818-1870). Han växte upp i Telemark fylke men spenderade som vuxen mycket tid i det fjällområde han kom att kalla Jotunheimen, som sedan blev det officiella namnet. Han byggde sig en stuga vid Eidsbugarden där Fondsbu Turisthytte idag ligger. Han var ingen rik man och kunde därför inte betala hela summan för bygget utan fick lov att pantsätta hela stugan i utbyte mot ett lån av resterande summa. Här nedan kan du läsa ett utdrag ur hans dikt ”Pantbrev”.

”Eg er som vel du veit, ein fjellets mann,
og derfor dreg til fjells so tidt eg kan,
å friska meg på fly og bratte bryn
og sjå ikring meg alle store syn.

Men etter som eg meir på alder steig,
og foten mindre lett frametter seig,
so laut eg soleis sveiva meg og snu,
at eg i Jøtunheimen fekk ei bu,
der eg ein månads tid kan leva vel,
og styrkja millom fjellom skrott og sjel.”

Hela dikten finns att läsa här.

/Niclas

Annonser

5 thoughts on “Topptursambitioner

 1. Hej,
  Tack för intressant läsning på bloggen om er tur, roligt att kunna följa er och ta dela av allt som händer under färden. Jag har några fråga till er. Ni har med er två SPOT:ar, en Tracker SPOT och en Tracker SPOT Connect, av vilken anledning valde ni att att med två nödsändare? Min egen teori är att ni använder den förstnämnda enbart som nödsändare och den andra för era inlägg på bloggen etc. Stämmer det? Jag är också intresserad av att veta hur ni tycker SPOT Connect fungerar tekniskt och funktionellt på turen? Jag ska ut på en tvåmånaders vandring i sommar och vi vill kunna skicka lägesrapporter till vår blogg och är inne på att använda SPOT Connetc. Lycka till med fortsättningen av turen, hälsningar Pia Johansson.

  • Hej Pia!

   Kul att du följer med på resan och tack för intressanta frågor.

   Det stämmer att vi har med två SPOTar på turen.

   Vår SPOT Tracker generation 1 använder vi främst för att meddela vår position varje dag. Den är robust, pålitlig och batterierna håller väldigt bra. Den har även hjälp och SOS funktion.

   SPOT Connect använder vi främst för att skicka skrivna meddelanden till vår spökskrivare på hemmaplan som hjälper oss att uppdatera hemsidan. Det går att skriva max 45 tecken. Den går att koppla direkt till sociala medier som Facebook och Twitter.

   SPOT Connect kräver tillgång till en smartphone via Bluetooth och har alla basfunktioner som SPOT Tracker. SOS funktionen kräver ingen tillgång till smartphone utan kan nyttjas direkt.

   Anledningen till att vi väljer att inte bara ha en SPOT Connect är alla tekniska felkällor. Tar batteriet slut i smartphonen eller om kopplingen mellan telefon och enhet inte skulle fungera så står man där. Hittills så har den dock fungerat bra. SPOT Connecten slukar dock batterier!

   Med hopp om fortsatt trevlig läsning,

   /Niclas

 2. Hej,
  Tack för era svar. Jag har en följdfråga till er. Ni skriver att det är max 45 tecken när ni skriver meddelande med SPOT Connect. Är det som gäller även när ni kopplar upp er mot en smartphone och vill göra inlägg på Facebook eller är det den teckenbegränsningen bara när ni enbart använder SPOT Connetc för att skicka meddelande?

  Jag har min blogg (piazzafilm.wordpress.com) precis som ni via WordPress, är det möjligt att genom SPOT Connect gå in på min WordPress administrativsida och skriva och skicka iväg ett inlägg? Nu har ni hjälp på hemmaplan med skrivandet av inlägg, men hur mycket kan jag själv skriva ute på fält och skicka iväg?

  Det är roligt att ni dagligen gör inlägg på bloggen. Ert inlägg om Joutenheimen väcker härliga minnen från våra turer i den fantastiska fjällvärd som finns där. Ett av mina favoritställen.

  Jag fortsätter att följa eran tur med stort intresse, det är inspirerande läsning för mig inför vår egen fjällvandring i sommar. Ha en go tur!

  • Hej igen,
   Vill bara förtydliga en sak i en av mina frågor i mitt förra svarsinlägg. Jag har min blogg (piazzafilm.wordpress.com) precis som ni via WordPress, är det möjligt att genom SPOT Connect och en uppkopplad smartphone gå in på min WordPress administrativsida och skriva och skicka iväg ett inlägg?

   Hälsningar
   Pia Johansson

   PS. Hoppas ni har överseende för alla mina frågeställningar, jag kommer inte överösa er med flera frågor!

   • Antalet tecken gäller för såväl skrivna meddelanden som för uppdateringar på sociala medier (Facebook och Twitter). Det går att föreskriva meddelanden som sedan skickas ut, men där är jag osäker på hur många tecken man kan använda.

    Vad jag vet går det inte att ansluta SPOTtjänsten till WordPress. Vi använder oss istället av en spökskrivare där hemma som hjälper oss.

    /Niclas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s