Tillbaka till Besseggen

Dag 36. 9 feb. Gjendebu-Maurvangen 22 km 970 möh.

Första gången jag fjällvandrade var 1995. Platsen var Jotunheimen och vi var här och vandrade med min scoutpatrull. Vi bodde i en hytta och gick mestadels dagsturer. Den mest kända av turerna vi gick och samtidigt den mest minnesvärda var vandringen längs Besseggen. En heldagsvandring där själva höjdpunkten är en smal bergskam med höga stup på vardera sida. Det är inte så smalt att man behöver gå i replag utan man vandrar normalt men får en luftig känsla. Det är en av norges mest populära vandringar och cirka 40 000 går den varje år. Bessegen är även känd inom kulturen. I Ibsens pjäs Per Gynt så berättar Per att han ridit över Gjendineggen(Bessegen) på en rentjur.

Tack scoutledare Thomas & Gunnar som tog med oss dit. Det tände min fjällgnista och åren efter det så återvände jag flera gånger till Jotunheimen för att vandra. Nu är det dock cirka 10 år sedan jag var här senast och det blev nu ett kärt återseende. Jotunheimen bjöd inatt på en gnistrande stjärnhimlen. I morse var det -30 grader, vindstilla och absolut tyst bortsett från några dalripor som hälsade mig godau’ på sitt karaktäristiska vis.

Vi skidade idag längs med sjön Gjende och var omgivna av höga toppar och fjällsidor. Bland annat passerade vi alltså nedanför nyss nämnda Besseggen.

20130209-185733.jpg
Idag hade vi ju dessutom sällskap på turen vilket var riktigt trevligt. Kul att få träffa familj och vänner och att de får se vår vardag. De var med och pryade på Norge på langs – de luxe idag och skötte sig med bravur, inte en enda klagade på kylan utan samtliga får våra allra bästa vitsord.

20130209-190458.jpg
Nu har vi precis ätit mamma Rakels goda köttgryta, ris och småländska lingon. I ungnen väntar ostkakan och jag mår som en prins.

20130209-190328.jpg
Imorgon blir det topptur och vi hoppas komma över 2000 möh.

/David

Annonser

4 thoughts on “Tillbaka till Besseggen

  1. Hej på er!
    Vad kul att ni fått sällskap! Det ser ju väldigt trevligt ut. Fantastiskt landskap i Jotunheimen. Har bara varit där på sommaren, men det var fint också. Ha en fortsatt bra tur.
    /Henrik

  2. Åh, jag längtar efter att få höra dig prata med dalriporna en stilla vårvintermorgon, David! ”Godau… godau, godau, godau-dau-dau…” 🙂

    Kul med besök och spännande med Jotunheimen. Ha det flott på toppturen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s